ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Witaj w moich skromnych pierogach - jak wczoraj usłyszałam ten tekst w bajce oglądanej przez mojego malucha, od razu pomyślałam, że zjadłabym pierogi. Od myśli do realizacji potrzeba niewiele, więc dzisiaj prezentuję Wam pierogi z mięsem.
Pierwszy raz ciasto robiłam z bardzo dokładnych proporcji i powiem Wam, że jestem zachwycona! Teraz jak mam już fantastyczną wagę kuchenną (i tutaj przesyłam gorące podziękowania Pani Uli), mogę odmierzać dokładną ilość składników, które potrzebuję.
Przepis na ciasto znalazłam na Kwestii Smaku, zrobiłam z takich proporcji co do grama i wyszło wspaniale. Nie rwało się, bez problemu je rozwałkowałam (czasem muszę się namęczyć przy wałkowaniu, ale nie dzisiaj, dzisiaj wszystko szło jak po maśle), pierogi się nie posklejały, nie porozpadały. Chyba będę częściej robić pierogi:)
Mięsny farsz do pierogów:
300 g łopatki wieprzowej
sól, pieprz
1 średnia cebula
1 jajko
1/2 łyżki bułki tartej
masło do podsmażenia
Łopatkę gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na patelni aż się zeszkli. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowane mięso z łopatki wraz z podsmażoną cebulką.
Na rozgrzanym tłuszczu przez 2-3 minuty podsmażamy zmielone mięso. Przekładamy do miseczki, gdy się ostudzi dodajemy surowe jajko, bułkę tartą, oraz mocno doprawiamy solą i pieprzem.
Idealne ciasto na pierogi:
200 ml gorącej wody
30 g masła
300 g mąki pszennej
szczypta soli
Masło dodajemy do gorącej wody i mieszamy aż się rozpuści. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy szczyptę soli, powoli wlewamy wodę z rozpuszczonym masłem (woda nadal jest gorąca). Zarabiamy ciasto przez około 8 minut. (Według przepisu po tym czasie odkładamy ciasto przykryte ściereczką na pół godziny i po tym czasie jeszcze przez chwilkę zarabiamy, ale ja pominęłam ten krok ponieważ ciasto od razu było moim zdaniem idealne).
Od wyrobionego ciasta odkrawamy kawałek, resztę chowamy pod ściereczką. Odkrojony kawałek rozpłaszczamy ręką i wałkujemy (trzeba go lekko podsypać mąką). Wałkujemy cieniutko, wykrawamy za pomocą szklanki małe kółka, w środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.
W dużym garnku osoloną wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Wkładamy po 15-18 pierogów, gotujemy do ponownego wrzenia i następnie przez kolejne 2-3 minuty. Wykładamy na talerz.
Najlepiej smakują z sosem lub podsmażonym boczkiem:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2014/12/idealne-pierogi-z-miesem.html