ßßß Cookit - przepis na Pierogi z opieńkami

Pierogi z opieńkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka pszenna 3 szklanek
woda 1 szklanek
opieńki 50 dekagramów
bułka tarta 3 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
masło 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Opieńki gotować w osolonej wodzie ok. 30 min. Odcedzić, wystudzić. Cebulę pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju. Grzyby i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Farsz zagęścić tartą bułką, dodać sól i pieprz do smaku. Z mąki, przegotowanej, letniej wody i soli wyrobić dość lekkie ciasto i lepić pierogi. Gotować we wrzątku 3 min. od wypłynięcia. Polać pierogi roztopionym masłem i zrumienioną tartą bułką.
Uwagi:
Opieńki to mało znane grzyby, ale niepowtarzalne w smaku. Można zamiast nich wykorzystać do tego przepisu pieczarki, ale to już nie będzie to samo!
Autor: renataliw
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Potrawy z Grzybów
Wigilia
Komentarze:
Autor: marzeniew
Data: 2009-04-26
Zjadłoby się
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7595/Pierogi-z-opienkami