Wykonanie
Pyszny
sos grzybowy nadający się do różnych
mięs i dań bezmięsnych. Zawsze przy po grzybobraniu suszę główki natomiast nóżki kroje, dusze na
oliwie z
cebulka i delikatnie doprawiam, po czym dzielę na porcje i zamrażam. Mam później na sos :) tak więc polecam tę metodę.
Składniki :1
cebula20-30 dag świeżych lub mrożonych
grzybów( mogą być suszone namoczone przez noc )1 szklanka gęstej
śmietany1 łyżka
mąki pszennej2 łyżki
masłakostka grzybowa
sól,
pieprzOpis wykonania:
Cebule kroimy w drobna kostkę, szklimy na
maśle i dodajemy zamrożone pokrojone
grzyby dusimy chwilkę podlewamy niewielką ilością
wody, dodajemy kostkę
grzybową. Wszystko gotujemy, aż
grzyby będą miękkie.
Śmietanę mieszamy z
mąką i dodajemy do
grzybów, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje ewentualnie doprawiamy jeszcze
solą i
pieprzem. Jeżeli wolimy rzadszy sos rozcieńczamy go
wodą.