ßßß Cookit - przepis na Sos grzybowy

Sos grzybowy

nazwa

Wykonanie

Pyszny sos grzybowy nadający się do różnych mięs i dań bezmięsnych. Zawsze przy po grzybobraniu suszę główki natomiast nóżki kroje, dusze na oliwie z cebulka i delikatnie doprawiam, po czym dzielę na porcje i zamrażam. Mam później na sos :) tak więc polecam tę metodę.
Składniki :
1 cebula
20-30 dag świeżych lub mrożonych grzybów( mogą być suszone namoczone przez noc )
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
kostka grzybowa
sól, pieprz
Opis wykonania:
Cebule kroimy w drobna kostkę, szklimy na maśle i dodajemy zamrożone pokrojone grzyby dusimy chwilkę podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy kostkę grzybową. Wszystko gotujemy, aż grzyby będą miękkie. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do grzybów, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Jeżeli wolimy rzadszy sos rozcieńczamy go wodą.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/06/sos-grzybowy.html