Wykonanie
Cześć =) W tym roku po raz pierwszy poszedłem samodzielnie na
grzyby. Do tej
pory chodziłem wyłącznie z dziadkiem Czesławem, który zbiera je już od kilkudziesięciu lat i ja również postanowiłem zbierać, tym bardziej, że już od dawna mnie do tego namawiał, a ostatnio sprezentował mi atlas
grzybów.Początki były trudne, ale przełom nastąpił podczas moich ostatnich wczasów nad morzem, gdzie zebrałem pierwsze w moim życiu
grzyby -
prawdziwki i podgrzybki.Zachęcam wszystkich do takiego hobby i przyrządzenia
grzybów leśnych w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:-
grzyby w ilości po ok. 200g na każdą porcję-
masło-
sól i
pieprzSposób wykonania:1)
Grzyby myjemy i kroimy dość drobno.
2) Na patelni roztapiamy
masło, lekko podsmażamy
grzyby mieszając, a gdy zaczną puszczać
wodę przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości, ok. 20 minut. Opcjonalnie można dodać odrobinę
oleju.3) Na końcu przyprawiamy
solą oraz
pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.4) Opcjonalnie można dusić z
cebulą.
Smacznego =)