Wykonanie
Przepis na ciasto na pierogi możecie znaleźć tutaj, przypomnę jednak potrzebne składniki:» 450g przesianej
mąki pszennej,» około 300ml gorącej
wody,» 50g
masła,» szczypta
soli .Do przygotowania farszu na pierogi potrzebne będą:» 500g
pieczarek,» 2 średnie
cebule,»
olej,» łyżka
masła,» 2 łyżki
bułki tartej,»
sól i
pieprz.1.
Pieczarki dokładnie myję, kroję i duszę na masełku.2.
Cebulkę obieram, kroję w drobną kostkę i smażę na niewielkiej ilości
oleju.3. Pod koniec smażenia
cebulki i duszenia
pieczarek doprawiam je
solą.4.
Cebulkę,
pieczarki i
bułkę tartą wrzucam do dużego pojemnika blendera a następnie blenduję (można przepuścić przez maszynkę do
mięsa lub bardzo drobno pokroić przed smażeniem/duszeniem -
pieczarki można zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Wszystko dokładnie ze sobą mieszam i doprawiam
solą i
pieprzem.5. Ciasto wałkuję na grubość około 3 mm, wycinam szklanką kółka i do środka wkładam farsz a następnie formuję pierogi.Smacznego!