ßßß
Składniki:Na ciasto naleśnikowe:mleko - 2 szklankimąka pszenna - 1,5 szklankijajko - 1 sztukasól - szczyptaFarsz:pieczarki - 300 gcebula - 2 sztukisól, pieprz do smaku ( farsz musi być pikantny)masło klarowane - 2 łyżki - lub inny tłuszczPanierka:jajka-2 sztukibułka tarta- ok,szklankiDodatkowo:olej - 3 łyżki (1 do naleśników i 2 do smażenia krokietów)
Wykonanie:Ciasto naleśnikowe:Mleko wymieszaj z jajkiem, dodaj sól, intensywnie mieszaj, następnie mieszając dosyp mąki - nie przerywaj mieszania. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma grudek i jest gładkie - odstawi aby odpoczęło.Farsz:Pieczarki oczyść pokrój w talarki, cebule w półksiężyce. Podsmaż na maśle razem z cebulą, przypraw solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru farsz mamy gotowy.Naleśniki:Na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem smażymy naleśniki.Z tej ilości wyszło mi 6 naleśników.Krokiety:Na usmażone naleśniki nałóż wcześniej przygotowany farsz - zakładamy boki z obu stron naleśnika i zwijamy w rulon. Panieruj w bułce, jajku i ponownie w bułce. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony.