Wykonanie
Był już czerwony barszcz wigilijny na zakwasie, więc do kompletu muszą być też krokiety. Krokiety z
pieczarkami, to nie jest typowe wigilijne danie, robię je też często w ciągu roku. A ponieważ w Wigilię jemy pierogi z
kapustą i
grzybami, to żeby nie dublować dań, barszcz podaję właśnie z krokietami z
pieczarkami.Składniki:Ciasto naleśnikowe250 g
mąki pszennej250 ml
mleka2
jajkaszczypta
soli2 łyżki roztopionego
masławoda mineralnaFarsz800 g
pieczarek100 g
cebulisólpieprz1 łyżka
bułki tartejolej do smażeniaPanierka1
jajkotarta bułkaWykonanie:Składniki ciasta, oprócz
wody miksujemy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy tyle
wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiej
śmietany.W międzyczasie
pieczarki kroimy na plastry, wrzucamy na gorącą patelnię i odparowujemy. Jeśli wytworzy się dużo soku, można go odlać do zlewu.
Pieczarki przekładamy do innego naczynia, a na patelni na gorącym
oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Gdy
cebula się zeszkli dorzucamy do niej
pieczarki i smażymy przez 10 minut. Przyprawiamy i dodajemy
tartą bułkę.Naleśniki smażymy, na każdym naleśniku kładziemy
pieczarkowy farsz i ciasno zwijamy wedle upodobania.Każdy krokiet najpierw obtaczamy w rozkłóconym
jajku, a następnie w
tartej bułce.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Podajemy do razu.