Wykonanie
Kiedy w ubiegłym roku zrobiłam pierwszy raz pierogi z
grzybami, bardzo mi posmakowały i powtarzałam je jeszcze kilka
razy. Wczoraj odkryłam w lodowce słoik z pasteryzowanymi
grzybami i tym razem postanowiłam sprawdzić, jak mocno
grzybowy farsz posmakuje w krokietach. Kolejna po pierogach pyszna rzecz: danie które może być dodatkiem do zupy, ale te krokiety świetnie też będą smakowały z sosem - pewnie sprawdzę z
pieczarkowym ;)
Składniki :ciasto :2 szklanki
mąki pszennej2
jajka2 szklanki lekko gazowanej
wody mineralnejszczypta
soli1/4 szklanki
olejuFarsz :300 g.
grzybów leśnych (mam pasteryzowane w słoikach) - jeśli macie suszone, namoczcie je wcześniej w gorącej wodzie1-2
cebule2 łyżki
olejusól,
pieprz do smakuDodatkowo :
jajko i
bułka tarta do panierowania
olej do smażeniaPrzygotowanie :Miksuję wszystkie składniki, odstawiam ciasto na 15 minut. Smażę naleśniki, nie używając
oleju (tylko do smażenia pierwszego).Farsz:
cebule kroję w kostkę i smażę do zeszklenia na
oleju. Dodaję posiekane
grzyby grzyby, wszystko lekko
solę i
pieprzę. Duszę razem pod pokrywką ok. 30 minut. Następnie zimne
grzyby blenduję lub przepuszczam przez maszynkę.Każdy naleśnik smaruję farszem, po czym zwijam krokiety. Panieruję je w
jajku i
bułce, smażę na rumiano z każdej strony. Podaję np. z czerwonym barszczem.