ßßß
Składniki na 8 sztuk :Ciasto:2 szklanki mąki pszennej2 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej1 jajkoduża szczypta soli2 łyżki olejuNadzienie :1 szklanka zielonej soczewicy1 spora cebula1 mały por (jasna część)sól, pieprzDodatkowo:olej do smażenia1-2 jajka do panierowaniapłatki jaglane lub bułka tarta do panierowaniaPrzygotowanie :Soczewicę gotuję wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie - do miękkości, odcedzam. Cebulę i pora pokrojone w drobną kostkę smażę pod przykryciem na niewielkiej ilości oleju, aż zmiękną i zeszklą się, po czym dodaję je do soczewicy. Mieszam, d oprawiam całość solą i pieprzem.Wszystkie składniki ciasta miksuję przez kilka minut, po czym odstawiam na ok.10 minut, żeby ciasto odpoczęło. Jeszcze raz krótko miksuję, po czym już bez tłuszczu smażę kolejno jasne naleśniki.Na usmażone naleśniki nakładam po porcji soczewicy, rozprowadzam masę po całej powierzchni, po czym zwijam krokiety. Panieruję je w roztrzepanym jajku i w płatkach jaglanych/bułce tartej. Smażę na średnim ogniu na rumiano z każdej strony.Przepis autorski.