Wykonanie
Przepyszne, tanie danie obiadowe, które w smaku lekko przypomina krokiety z
mięsem. Uwielbiałam je w chudych, studenckich czasach ;) Krokiety bardzo dobrze smakują z czerwonym barszczem, u mnie chętnie jemy je też po prostu z
ketchupem.
Składniki na 8 sztuk :Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej2 szklanki
wody mineralnej lekko gazowanej1
jajkoduża szczypta
soli2 łyżki
olejuNadzienie :1 szklanka
zielonej soczewicy1 spora
cebula1 mały
por (jasna część)
sól,
pieprzDodatkowo:
olej do smażenia1-2
jajka do panierowania
płatki jaglane lub
bułka tarta do panierowaniaPrzygotowanie :
Soczewicę gotuję wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie - do miękkości, odcedzam.
Cebulę i
pora pokrojone w drobną kostkę smażę pod przykryciem na niewielkiej ilości
oleju, aż zmiękną i zeszklą się, po czym dodaję je do
soczewicy. Mieszam, d oprawiam całość
solą i
pieprzem.Wszystkie składniki ciasta miksuję przez kilka minut, po czym odstawiam na ok.10 minut, żeby ciasto odpoczęło. Jeszcze raz krótko miksuję, po czym już bez tłuszczu smażę kolejno jasne naleśniki.Na usmażone naleśniki nakładam po porcji
soczewicy, rozprowadzam masę po całej powierzchni, po czym zwijam krokiety. Panieruję je w roztrzepanym
jajku i w płatkach jaglanych/bułce tartej. Smażę na średnim ogniu na rumiano z każdej strony.Przepis autorski.