Wykonanie
Bardzo dawno nie robiłam krokietów, dlatego ich pojawienie spotkało się z ogromnym entuzjazmem. Większość uznaje krokiety wyłącznie jako dodatek do czystych zup. U mnie podane z surówką lub sosem zawsze stanowiły samodzielne danie. Dzisiejsze krokiety mają nadzienie z
pieczarek i
pora. Udane połączenie smakowe, a dodatek
pora jeszcze bardziej podkreślił ich
pieczarkowy smak. Połączenie było jak zwykle dziełem przypadku. Obawiałam sie, że mam niewystarczającą ilość
pieczarek i
por dyżurujący w lodówce przyszedł z pomocą. Naleśniki usmażyłam z jasnej
mąki orkiszowej. Krokiety są wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!Składniki na 10 sztuk:ciasto naleśnikowe :
1,5 szklanki
mąki orkiszowej jasnej1
jajko1 szklanka
mleka kokosowego lub zwykłego1 szklanka gazowanej
wody mineralnej1/2 łyżeczka
soli1+1 łyżka
olejufarsz :400 g
pieczarekmały
por bez zielonej części lub 1/2 dużego1
cebulasól,
pieprzdodatkowo :1
jajkobułka tartaolej do smażeniaWykonanie:przygotować ciasto na naleśniki. Do miski wsypać przesianą
mąkę, wbić
jajka, dolewać stponiowo
mleko z
wodą i przy pomocy trzepaczki balonowej wymieszać tak by ciasto było gładkie i bez grudek. Odstawić na 1 godzinę.przygotować farsz.
Pieczarek jeśli są czyste najlepiej nie myć, tylko usunąć papierowym ręcznkiem pojedyncze grudki ziemi. Zachowają wówczs cały aromat. Zerzeć
grzyby na grubych oczkach tarki.
Pora dokładnie umyć i pokroić w cienkie półkrążki. Drobno pokroić
cebulę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
masła ghee i zeszklić
cebulę. Dodać posiekane
pieczarki i dusić około 10 minut. Gdy
pieczarki puszczą
soki zwiększyć ogień i odparować nadmiar
wody. Pod koniec duszenia
grzybów dodać pokrojonego
pora. Zdjąć z ognia i ostudzićusmażyć naleśniki. Każdy posmarować farszem
grzybowym, boki naleśnika założyć do środka i zwinąć w rulonik. Obtoczyć w roztrzepanym
jajku, następnie w
bułce tartej. Smażyć na rozgrzynym
oleju. Moje krokiety były bardzo delikatne i wykwintne w smaku, a to dzięki
bułce tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi.ŻYCZĘ SMACZNEG !