Wykonanie
Tym razem pierożki ravioli z
pieczarkami , bardzo smaczne i proste danie, wymagające nieco czasu na przygotowanie ale efekt smakowy znakomity .Zachęcam do wypróbowania .
składniki na 15 pierożkówciasto2 szklanki
mąkijajko2/3 szklanki gorącej
wodynadzienie20 dag
pieczarek2
cebule2 łyżki
olejujajko2 łyżki
bułki tartejsólpieprzprzepis
Cebulę i
pieczarki drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu, odstawiamy z ognia , przestudzamy .Farsz przekładamy do miski, doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy
bułkę tartą ,
jajko i dokładnie mieszamy.Z przesianej
mąki,
jajka i gorącej
wody wyrabiamy elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki .Na każdym krążku układamy porcję nadzienia , nakrywamy drugim krążkiem i starannie zlepiamy brzegi najlepiej widelcem .Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.