Wykonanie
Ravioli - czyli małe pierożki z dowolnym nadzieniem przygotowywano już w XIV wieku. W Wenecji w połowie XIV wieku w książce kucharskiej można było znaleźć przepisy na ravioli z zielonych
ziół z
jajkiem, świeżym
serem duszone w rosole.

Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki1
jajko2/3 szklanki
wodySól do smakuSkładniki na nadzienie:10 dag
pieczarek10 dag czarnych
oliwek1
cebula1
żółtko jaja2 łyżki
oleju2 łyżki
bułki tartejSól do smaku
Pieprz do smakuWykonanie:
Pieczarki opłukać, pokroić i razem z
cebulą usmażyć na
oleju.
Oliwki odcedzić i razem z
pieczarkami rozdrobnić blenderem. Dodać
żółtko,
bułkę tartą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Z podanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wykrawać kieliszkiem krążki.

Na każdym kłaść porcję nadzienia, nakryć drugim krążkiem i zlepić brzegi widelcem.

Gotować przez kilka minut w osolonej wodzie . Podawać w rosole lub polane tłuszczem.