Wykonanie
Nazwałam je pasztecikami, ze względu na mniejszy rozmiar na tzw "jeden kęs". Są to innymi słowy małe krokieciki w wersji wegetariańskiej z farszem
pieczarkowym.

Składniki na ciasto naleśnikowe:10 dag
mąki1
jajko1/8 litra
mleka1/8 litra
wody gazowanej
sólSkładniki na nadzienie:25 dag
pieczarek1
bułka1
cebulasól do smaku
pieprz do smaku1 łyżka tłuszczuSkładniki na panierkę:1
jajko½ szklanki
bułki tartejolej do smażeniaWykonanie:Wszystkie składnik na ciasto naleśnikowe razem połączyć i przygotować ciasto. Rozgrzać patelnię i smażyć cienkie naleśniki.
Pieczarki opłukać, pokroić razem z
cebulą i przysmażyć a następnie zmielić. Dodać namoczoną i dobrze odciśniętą
bułkę,
przyprawy i całość dokładnie wymieszać.

Gotowe naleśniki smarować cienko nadzieniem, zawijać w rulon i kroić na trzy części.

Następnie obtaczać w
jaju i
bułce tartej. Smażyć lekko złociście i podawać z barszczem.