Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
pieczarki 400 gramów
jajka 2 sztuk
cebula 1 - 2 sztuk
mąka 3 łyżek stołowych
bułka tarta według uznania
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte
ziemniaki ugotować w mundurkach i obrać. Oczyszczone
grzyby drobno pokroić i wraz z posiekaną
cebulą usmażyć na
oleju. Wystudzone
ziemniaki zmielić, wymieszać z
pieczarkami i
cebulą. Dodać
jajka, mieszając, wsypać
mąkę oraz 3-4 łyżki
bułki tartej. Dobrze wyrobić, doprawić do smaku
solą i
pieprzem, odstawić na 5 min. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, dodać jeszcze trochę
bułki tartej. Zwilżonymi dłońmi formować podłużne krokiety, obtaczać je w
bułce tartej i smażyć ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor na dobrze rozgrzanym
oleju. Podawać jako dodatek do
pieczonych mięs albo z sezonową surówką i sosem
pieprzowym lub
pomidorowym - jako samodzielne danie.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kotlety weg.Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówKomentarze:Autor: Pokrzywka.Data: 2009-10-27Pycha,robiłam i
mogę szczerze powiedzieć,że są smaczne.Autor: CiopcikData: 2009-04-19:O mniam :DDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: