Wykonanie
Ciężko jest pogodzić pracę na cały etat z 113 godzinami praktyk w jednym miesiącu... z tego też powodu wypadłam trochę z internetowego świata. Naszła mnie ostatnio wielka ochota na placki ziemniaczane. Dacie wiarę, że robiłam je pierwszy raz w życiu? ;-) Uwielbiam je z dodatkiem
grzybów albo leczo. A wy, jakie dodatki do placków preferujecie?Składniki (na 2 porcje)-ok. 3
ziemniaki-1
jajko-3 łyżki
mąki-
pieprz i
sól-
olej do smażenia-1/2
cebuli-250g
pieczarekPrzygotowanie
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z
jajkiem i 2 łyżkami
mąki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu.Przygotować sos.
Pieczarki umyć, oczyścić, drobno pokroić.
Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać
pieczarki. Dusić do miękkości. Przyprawić do smaku. Całość zagęścić łyżką
mąki. Można dodać pół małej
śmietany według uznania. Placki podawać na ciepło z sosem.
Smacznego :-)