Wykonanie
Składniki na 6 małych placków:2 duże
ziemniaki4 duże
pieczarkimała
cebulapół
papryki (u mnie żółta)
jajkołyżka
mąkiolejsól,
pieprzPół
cebuli,
pieczarki i
paprykę kroimy bardzo drobno i dusimy do momentu, aż
pieczarki puszczą
wodę, a
papryka zmięknie. Warzywa możemy nieco osolić. W międzyczasie, obieramy
ziemniaki, ucieramy na dużych oczkach. Drugą połowę
cebuli także ucieramy, tylko na najdrobniejszej tarce. Kiedy warzywa już będą gotowe, odstawiamy aby trochę przestygły.Ostudzone warzywa dodajemy do
ziemniaków i
cebuli, do tego dodajemy
jajko i łyżkę
mąki, mieszamy. przyprawiamy
solą,
pieprzem, ewentualnie można doprawić
papryką słodką. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy masę, u mnie jedna duża łyżka i trochę to jeden placek. Kilka minut na jednej stronie, kilka na drugiej i gotowe.Proponuje podać z kwaśną
śmietana lub z domowej roboty
sosem czosnkowym. Oczywiście świetnie pasował będzie także
sos pieczarkowy, można również dodać na wierzch trochę utartego
żółtego sera. Możliwości jest wiele :)