ßßß Cookit - przepis na Kotleciki z soczewicy

Kotleciki z soczewicy

nazwa

Wykonanie

Dziś w roli głównej soczewica zielona.
Kotleciki są delikatne, mięciutkie, smakują prawie jak mięsne (nie wiem czy to wada czy zaleta, zależy od punktu widzenia):).
Dziś wersja podstawowa, jednak można dodać ziół, przypraw aby były bardziej urozmaicone.
Ostatnio odkryłam nowe zastosowania soczewicy, do tej pory była głownie w zupie jub jako dodatek.
250 g zielonej soczewicy
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Moczymy soczewicę ok 1/2 - 1 h i gotujemy do miękkości. Blendujemy niezbyt dokładnie (tak by zostały niektóre całe ziarenka) można dokładniej ale tak jest ciekawsza tekstura. Studzimy.
Cebulę drobno kroimy w kosteczkę, czosnek też, szklimy na odrobinie oleju niezbyt długo, tak by cebula zmiękła.
Ostudzone dodajemy do masy, dorzucamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy kotleciki w dowolny kształt, obtaczamy delikatnie w bułce tartej i smażymy do zrumienienia.
Kotleciki są delikatne, mają tendencje do rozpadania się, ale z powodzeniem dają się przewracać na patelni, usmażone są już bardziej zwarte.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/01/kotleciki-z-soczewicy.html