Wykonanie
Pomysł na krążki
cebulowe wziął się z pobytów wakacyjnych, gdzie często tego typu przekąski są podawane. Wtedy nie liczy się również kalorii, a jak można się domyślać, smażone na głębokim
oleju przysmaki do dietetycznych nie należąAle co tam, polecam zwłaszcza jako świetną przekąskę do
piwa.Pomysł na wykonanie zaczerpnęłam zarówno z wpisów na blogach, jak i z filmów na Youtube. Należy pamiętać, aby przygotować ilość adekwatną do planowanego spożycia – należy je zjeść tego samego dnia po usmażeniu. Kolejnego
tracą na swojej chrupkości i są zwyczajnie niedobre.Składniki :2 średnie
cebule1
jajkopół szklanki
mąki pszennejpół szklanki gazowanej
wody mineralnej lub
piwapół łyżeczki
solipół łyżeczki
ostrej paprykibułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia (sporo!)
Cebule obieramy i kroimy w dość grube plasterki (około pół centymetra grubości), które rozdzielamy, aby powstały nam krążki. Każdy z osobna obtaczamy w
mące wymieszanej z
solą,
papryką i roztrzepanym
jajkiem z
wodą mineralną (które możecie zastąpić również
piwem).To ciasto, które nam powstało, powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany – a roztrzepane powinno być na tyle dokładnie, by nie miało żadnych grudek. Na koniec każdy krążek obtaczamy jeszcze w
bułce tartej i smażymy na złoty kolor na gorącym
oleju (podobnie jak frytki, należy ich pilnować, aby się nie spaliły).Nie wrzucaj na raz zbyt wielu krążków, by się ze sobą nie posklejały – smaż partiami.Usmażone rozkładaj na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar
oleju. W tym czasie również przestygną.Gotowe.