Wykonanie
Amur bardzo dobrze nadaje się do obiadu , można podawać go z
ziemniakami. Ja również często zastępuje nim wigilijnego
karpia.Cały sekret potrawy tkwi w
mleku i
cebuli, które nie dość, że nadają wyrazisty smak rybie to również wyciągają z niej nieprzyjemny, charakterystyczny dla ryb rzecznych zapach.
Składniki1 kg amura2 duże
cebuleOlej do smażenia
Przyprawa do ryb0,5 szklanki
mleka2
jaja,
sól pieprzBułka tartaMąka pszennaWykonanieAmura dokładnie wyczyścić i pokroić w dzwonki.Do
mleka dodać
jaja,
przyprawę do ryb,
sól i
pieprz. Następnie zalać dzwonki z amura i pozostawić na 1 godz.Z
mąki i
bułki tartej sporządzić panierkę. Dzwonki z amura obtoczyć w roztrzepanym
jajku i panierce, następnie smażyć na rumiany kolor. Podczas smażenia posypać dzwonki dużą ilością pokrojonej
cebuli.