ßßß Cookit - przepis na Placki z puree ziemniaczanego

Placki z puree ziemniaczanego

nazwa

Wykonanie

Częstym dodatkiem skrobiowym w menu obiadowym jest ziemniak. W moim dzisiejszym menu zagościło puree ziemniaczane. Porcja w garnku przerosła moje możliwości. Nie spisałem go na straty i nie wylądowało w koszu. Dlatego przedstawiam Wam pomysł jak można je wykorzystać i przygotować z niego chrupiące z wierzchu i puszyste w środku placki ziemniaczane.
Czas przygotowania: 30 min
Porcja dla 4 osób (ok. 20 placków)
Koszt przygotowania: 6 , 00 zł
SKŁADNIKI:
300-400 g puree ziemniaczanego
1 czerwona cebula
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 szklanka mleka
sól, pieprz
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Puree ziemniaczane przekładamy do miski. Dodajemy 1 jajko i posiekaną w kostkę cebulę. Dosypujemy 4 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki bułki tartej. Dolewamy szklankę mleka i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Masa powinna mieć gęstość budyniu. Placki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. I gotowe :) Smacznego...
Źródło:http://kulinarnyja.blogspot.com/2013/11/placki-z-puree-ziemniaczanego.html