Wykonanie
Mam wrażenie, że wszyscy zbierają
grzyby, w tym kanie - widzę wszędzie zdjęcia i świeżo zebranych, i smażonych. Cóż, u nas niestety
grzybów nie ma, mam nadzieję że jeszcze się pokażą, ale na razie tylko wielki apetyt mi o nich przypomina :) Dziś zrobiłam na obiad coś, co jest podobne w charakterze do kani smażonej jak
schabowe - plastry
bakłażanów w
jajku i
bułce tartej.
Bakłażany bardzo lubię, a nigdy ich w ten sposób nie podałam - tymczasem są świetne, po usmażeniu miąższ jest delikatny, a panierka super chrupiąca; do nich podałam
sos tatarski.


Składniki :po 1 średnim
bakłażanie na osobę1-2
jajkakilka łyżek
mlekałyżka
mąki pszennejbułka tartaolej do smażenia
sól,
pieprzPrzygotowanie :Umyte
bakłażany kroję wzdłuż na plastry grubości do 0,5 cm. Każdy plaster dość mocno oprószam
solą i odkładam na 10 minut, po czym porządnie je spłukuję. Wilgotne plastry lekko panieruję w
mące, a
potem w
jaju rozmąconym z
mlekiem,
solą i
pieprzem. Na koniec panieruję je w
bułce tartej i smażę na średnio rozgrzanym
oleju po ok. 4 minuty z każdej strony.
Olej nie może być za gorący, żeby panierka się nie spaliła, ale nie może być również zbyt zimny. Usmażone
bakłażany przekładam na chwilę na ręcznik papierowy do odsączenia, po czym podaję z
sosem jogurtowym.Przepis autorski.


