ßßß

Składniki :po 1 średnim bakłażanie na osobę1-2 jajkakilka łyżek mlekałyżka mąki pszennejbułka tartaolej do smażeniasól, pieprzPrzygotowanie :Umyte bakłażany kroję wzdłuż na plastry grubości do 0,5 cm. Każdy plaster dość mocno oprószam solą i odkładam na 10 minut, po czym porządnie je spłukuję. Wilgotne plastry lekko panieruję w mące, a potem w jaju rozmąconym z mlekiem, solą i pieprzem. Na koniec panieruję je w bułce tartej i smażę na średnio rozgrzanym oleju po ok. 4 minuty z każdej strony. Olej nie może być za gorący, żeby panierka się nie spaliła, ale nie może być również zbyt zimny. Usmażone bakłażany przekładam na chwilę na ręcznik papierowy do odsączenia, po czym podaję z sosem jogurtowym.Przepis autorski.