Wykonanie
Co za dzień... wszystko się układa tak jakoś samo sobie, bez porozumienia ze mną... jakby nie zauważało, że to ja jestem kluczowym podmiotem tych wszystkich sytuacji... no ale skoro "samo się" to "samo się" - skoro mojemu dziecku takie tłumaczenie wychodzi, to ja też
będę się go trzymać... chociaż przez chwilę ;-) i to, że zaspałam do pracy jest naprawdę bez znaczenia względem wszystkich innych dzisiejszych okoliczności... i
dziwne, że nagle wszyscy w koło zaczęli dostrzegać, że mam jakieś problemy... że dzieje się coś nie tak... a myślałam, że świetnie to ukrywam... dobrze, że chociaż naleśniki mi się udały jak trzeba :-) dziś w wersji pełnoziarnistej, delikatne i sycące jednocześnie...SKŁADNIKICiasto:300 ml
mleka2
jajka8 łyżek
mąki pszennej pełnoziarnistej4 łyżki
olejuFarsz:300 g
pieczarek1
cebula150 g
miękkiego sera żółtego2 łyżki
olejusól,
pieprzDodatkowo:
mlekobułka tartaSkładniki ciasta miksujemy razem, a następnie smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
Pieczarki i
cebulę kroimy w drobną kostkę.
Ser ścieramy na tarce jarzynowej. Na rozgrzany
olej wrzucamy
cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy
pieczarki. Doprawiamy
solą,
pieprzem i smażymy do czasu odparowania z patelni całego płynu. Studzimy –
pieczarki nie muszą być całkiem zimne, ale nie powinny być gorące – dodajemy
ser i całość dokładnie mieszamy.Farszem smarujemy naleśniki i zwijamy krokiety. Każdego zanurzamy w
mleku, a następnie obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na tłuszczu na złoty kolor.