Wykonanie
Krążki
cebulowe w nieco innej odsłonie. Te tradycyjnie podane, postanowiłam wzbogacić
ziołami;) Idealna przekąska przed tv i do
piwa. Dodatek
ziół prowansalski " dobrze robi" krążkom
cebulowym, a dodatkowa panierka z
bułki tartej sprawia że przekąska jest chrupiąca;)
Składniki:( na dwie porcje)
cebula duża - 2 sztuki
mleko - 1 szklanka
mąka pszenna - 3/4 szklanki
jajko - 1 sztuka
bułka tarta - 1/2 szklanki
sól - szczypta
pieprz - szczypta
zioła prowansalskie - 1 łyżka
olej - 1 szklanka
Wykonanie:Na początku
cebulę obieramy z łupin. Kroimy na 2 cm plastry. Oddzielamy warstwy od siebie, aby powstały pojedyncze kręgi.
Mleko plus
jajko dajemy do miski - łączymy ze sobą, dodajemy
mąkę i
przyprawy, ponownie mieszamy. Na oddzielny talerz wsypujemy
bułkę tartą.Krążki
cebulowe obtaczamy na początku w cieście, a następnie w
bułce tartej.Szklankę
oleju przelewamy do małego rondelka - rozgrzewamy na małym ogniu.Obtoczone i panierowane krążki wkładamy po dwie sztuki do rondelka z
olejem i smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia się z obu stron;) Smacznego;)*krążki należy smażyć na wolnym ogniu, gdy przesadzimy z mocą, na zewnątrz ciasto będzie spalone, a
cebula w środku surowa.