ßßß Cookit - przepis na Ziołowe krążki cebulowe

Ziołowe krążki cebulowe

nazwa

Wykonanie

Krążki cebulowe w nieco innej odsłonie. Te tradycyjnie podane, postanowiłam wzbogacić ziołami;) Idealna przekąska przed tv i do piwa. Dodatek ziół prowansalski " dobrze robi" krążkom cebulowym, a dodatkowa panierka z bułki tartej sprawia że przekąska jest chrupiąca;)
Składniki:
( na dwie porcje)
cebula duża - 2 sztuki
mleko - 1 szklanka
mąka pszenna - 3/4 szklanki
jajko - 1 sztuka
bułka tarta - 1/2 szklanki
sól - szczypta
pieprz - szczypta
zioła prowansalskie - 1 łyżka
olej - 1 szklanka
Wykonanie:
Na początku cebulę obieramy z łupin. Kroimy na 2 cm plastry. Oddzielamy warstwy od siebie, aby powstały pojedyncze kręgi.
Mleko plus jajko dajemy do miski - łączymy ze sobą, dodajemy mąkę i przyprawy, ponownie mieszamy. Na oddzielny talerz wsypujemy bułkę tartą.
Krążki cebulowe obtaczamy na początku w cieście, a następnie w bułce tartej.
Szklankę oleju przelewamy do małego rondelka - rozgrzewamy na małym ogniu.
Obtoczone i panierowane krążki wkładamy po dwie sztuki do rondelka z olejem i smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia się z obu stron;) Smacznego;)
*krążki należy smażyć na wolnym ogniu, gdy przesadzimy z mocą, na zewnątrz ciasto będzie spalone, a cebula w środku surowa.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/06/zioowe-krazki-cebulowe.html