ßßß
Składniki:( na dwie porcje)cebula duża - 2 sztukimleko - 1 szklankamąka pszenna - 3/4 szklankijajko - 1 sztukabułka tarta - 1/2 szklankisól - szczyptapieprz - szczyptazioła prowansalskie - 1 łyżkaolej - 1 szklanka
Wykonanie:Na początku cebulę obieramy z łupin. Kroimy na 2 cm plastry. Oddzielamy warstwy od siebie, aby powstały pojedyncze kręgi.Mleko plus jajko dajemy do miski - łączymy ze sobą, dodajemy mąkę i przyprawy, ponownie mieszamy. Na oddzielny talerz wsypujemy bułkę tartą.Krążki cebulowe obtaczamy na początku w cieście, a następnie w bułce tartej.Szklankę oleju przelewamy do małego rondelka - rozgrzewamy na małym ogniu.Obtoczone i panierowane krążki wkładamy po dwie sztuki do rondelka z olejem i smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia się z obu stron;) Smacznego;)*krążki należy smażyć na wolnym ogniu, gdy przesadzimy z mocą, na zewnątrz ciasto będzie spalone, a cebula w środku surowa.