Wykonanie
Dziś jeszcze c oś z menu świątecznego, czyli moje ulubione uszka z
grzybami. Na blogu Smak zdrowia udało mi się znale ź ć idealne proporcje . Zmieniłam tylko nieznacznie sposób przygotowania uszek. Z podanego przepisu zrobiłam ok. 55 uszek.


Składniki:Cias to:150 g
mąki pszennej90 ml ciepłej
wody1 płaska łyżeczka
soliFarsz:20 g
suszonych grzybów2
cebule1 łyżeczka
bułki tartejsól i
pieprz do smakuSposób przygotowania:1.
Grzyby moczymy w wodzie. Zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy
grzyby do miękkości w tej samej w odzie, w której się moczyły.
Wywaru z
grzybów nie wylewamy, zostawiamy do przygotowania barszczu czerwonego.
Grzyby przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa.2.
Cebule obieramy,
drob n o siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju.
Cebulę mieszamy z
grzybami, dodajemy
bułkę tartą i doprawiam y
solą i
pieprzem.3. Przygotowujemy ciasto: Z podanych skł a dników zagniatamy ciasto, jak już będzie gładkie to odstawiamy pod ściereczką na 10-15 minut. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka (ja robiłam to za pomocą kieliszka do
szampana), na każde kó ł ko nakładamy pół łyżeczki farszu, zlepiam y jak pierożki, a po tem zlepiamy końcówki mini pierożka razem.4. Uszka gotujemy w osolonym wrzątku, wyciągamy jak wypłyną na wierzch.5. Podajemy z czystym bar szczem czerwonym na wywarze
grzybowym.Smacznego!!!