Wykonanie
            Ciasto z poniższego przepisu jest mięciutkie i elastyczne. Przy wykonywaniu pierogów należy pamiętać, że najważniejsze jest powolne dodawanie 
mąki do początkowej kluchy oraz długie wyrabianie ciasta. Ja od razu robię pierogi i parę uszek do barszczu. Oczywiście robienie pierogów jest czynnością pracochłonną dlatego tez mrożę parę i gdy tylko mam ochotę wrzucam do gorącej 
wody i gotowe.

składniki (na około 50 pierogów):pół kg 
mąki pszennej + do podsypywaniaszklanka gorącej 
wodyłyżeczka 
solinadzienie:0,5 kg 
kiszonej kapustyszklanka 
suszonych grzybówsól, 
pieprz1. 
grzyby wymoczyć w zimnej wodzie kilka godzin (najlepiej całą noc).2. 
kapustę i 
grzyby drobniutko pokroić i usmażyć aż będą miękkie, dodać 
sól i 
pieprz.3. na stolnicę wysypać połowę 
mąki, posolić, wlać 
wodę(musi być gorąca, ale tak żeby nie parzyła naszych rąk), wymieszać łyżką.4. ugniatać ciasto dodając resztę 
mąki, wyrabiać do momentu aż będzie elastyczne.5. odcinać po kawałku i wałkować bardzo cieniutko, za pomocą szklanki wykroić kółka, nałożyć farsz i zlepić brzegi.6. gotowe pierogi wrzucić do osolonej wrzącej 
wody. Od momentu , gdy pierogi wypłyną na wierzch gotować jeszcze 2-3 minuty.7. pierogi usmażyć na patelni. Podawać z podsmażoną 
cebulką.





