ßßß
 
            
        
 Składniki na ciasto:3 szkl. mąki pszennej1 szkl. gorącej wody½ łyżeczki soliSkładnik na farsz:2 szkl. suszonych grzybów200 g kiszonej kapusty1 duża cebula4 łyżki oleju½ szkl. wodysól, pieprz do smakuGrzyby namaczamy w wodzie, odstawiamy na 2-3 godziny. Cebulę siekamy i wrzucamy na oliwę, podsmażamy. Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Kapustę siekamy na mniejsze części dodajemy do garnka z grzybami i cebulą, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia.Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól. Na środku usypanego z mąki kopca robimy wgłębienie i wlewamy po trochu gorącą (nie wrzącą) wodę wyrabiając ciasto tak, aby uzyskać elastyczną, miękką masę. Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią i odkładamy na kilka minut.Jedną część ciast wyciągamy z foli i rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm podsypując mąką. Wycinamy koła średnicy ok. 8-9 cm, na każdym wyciętym kawałku ciasta układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pieroga, zaciskając brzegi palcami lub widelcem. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotuje, do czasu aż wypłyną na wierzch, wyciągamy z wody. Przed podaniem podsmażamy na maśle.Smacznego!
Składniki na ciasto:3 szkl. mąki pszennej1 szkl. gorącej wody½ łyżeczki soliSkładnik na farsz:2 szkl. suszonych grzybów200 g kiszonej kapusty1 duża cebula4 łyżki oleju½ szkl. wodysól, pieprz do smakuGrzyby namaczamy w wodzie, odstawiamy na 2-3 godziny. Cebulę siekamy i wrzucamy na oliwę, podsmażamy. Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Kapustę siekamy na mniejsze części dodajemy do garnka z grzybami i cebulą, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia.Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól. Na środku usypanego z mąki kopca robimy wgłębienie i wlewamy po trochu gorącą (nie wrzącą) wodę wyrabiając ciasto tak, aby uzyskać elastyczną, miękką masę. Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią i odkładamy na kilka minut.Jedną część ciast wyciągamy z foli i rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm podsypując mąką. Wycinamy koła średnicy ok. 8-9 cm, na każdym wyciętym kawałku ciasta układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pieroga, zaciskając brzegi palcami lub widelcem. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotuje, do czasu aż wypłyną na wierzch, wyciągamy z wody. Przed podaniem podsmażamy na maśle.Smacznego!