Wykonanie
            Pin It

Dziś klasyczne i tradycyjne danie na Wigilię, pierogi z 
kapustą i 
grzybami. U nas w domu to danie obowiązkowe, wigilijna wieczerza nie może się bez nich odbyć. Podaję je podsmażone i okraszone zeszkloną 
cebulką. Pierogi zwykle szykuję około tygodnia przed Świętami i 
potem zamrażam. W Wigilię rano wyjmuję je z zamrażalnika, zostawiam do rozmrożenia, a następnie podsmażam.

Składniki:Ciastook. 700 g 
mąki pszennej 450 lub 5502 łyżki 
oleju1/2 łyżeczki 
soliok. 500 ml gorącej 
wody wymieszanej pół na pół z 
mlekiemFarsz1 kg 
kiszonej kapusty100 g 
suszonych grzybów200 g 
cebulisólpieprzolej do smażenia

Wykonanie:W przeddzień robienia pierogów 
suszone grzyby zalewamy 
wodą i moczymy. Następnego dnia gotujemy je do miękkości w wodzie, której się moczyły. 
Grzyby odcedzamy, zachowując 
wodę z gotowania, kroimy je drobno. 
Kapustę dokładnie odciskamy i kroimy w drobne kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się już zeszkli dodajemy 
kapustę i lekko ją przesmażamy, a na koniec dodajemy 
grzybki i wszystko zalewamy 
wodą, w której gotowały się 
grzyby. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Doprawiamy 
solą i 
pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia.Ciasto zagniatamy z wyżej podanych składników. Ilość płynów może się wahać, w zależności od 
mąki jakiej użyjemy. Ciasto powinno być sprężyste, elastyczne i nie za twarde. Po zagnieceniu ciasto okrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na bok na 30 minut.Ciasto wałkujemy partiami, podsypując lekko 
mąką na cienkie placki, w każdym wykrawamy szklanką lub maszynką do pierogów krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczkę lub więcej farszu i dokładnie sklejamy robiąc falbankę.Gotowe pierogi odkładamy na bok przykrywając je ściereczką, żeby nie wyschły.W dużym garnku gotujemy 
wodę z 1 łyżeczką 
soli, wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od momentu wypłynięcia około 2-3 minuty.Podajemy okraszone zeszkloną 
cebulką.
