ßßß
 
            
         W tym roku pierwszy raz na wigilijną kolację postanowiłam przygotować pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Do tej pory żelaznym gwoździem programu były te z kapustą. Muszę przyznać, że nadziane kaszą są równie pyszne, i tak jak pierogi z kapustą, można je przygotować parę dni wcześniej i zamrozić.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl .E-book można pobrać na tutaj .
W tym roku pierwszy raz na wigilijną kolację postanowiłam przygotować pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Do tej pory żelaznym gwoździem programu były te z kapustą. Muszę przyznać, że nadziane kaszą są równie pyszne, i tak jak pierogi z kapustą, można je przygotować parę dni wcześniej i zamrozić.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl .E-book można pobrać na tutaj . Proporcje na 50 sztukCzas przygotowania: 90 minut + moczenie grzybów 4 godzinySkładnikiFarsz:½ szklanki kaszy gryczanej1 szklanka gorącej wody (ew. woda z namoczonych grzybów)½ łyżeczki soli2 cebule2 łyżki oleju70 g suszonych grzybówsól do smakupieprzCiasto500 g maki pszennej2 łyżki olejuok. ½ szklanki mlekaok. ½ szklanki gorącej wody½ łyżeczki soli
Proporcje na 50 sztukCzas przygotowania: 90 minut + moczenie grzybów 4 godzinySkładnikiFarsz:½ szklanki kaszy gryczanej1 szklanka gorącej wody (ew. woda z namoczonych grzybów)½ łyżeczki soli2 cebule2 łyżki oleju70 g suszonych grzybówsól do smakupieprzCiasto500 g maki pszennej2 łyżki olejuok. ½ szklanki mlekaok. ½ szklanki gorącej wody½ łyżeczki soli
 Wykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny. Grzyby odcedzamy i drobno kroimy. Kaszę z ½ łyżeczki soli gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę. Jeśli już odcedziliśmy wodę z grzybów możemy jej użyć do ugotowania kaszy. Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy grzyby i kaszę. Przyprawiamy i smażymy około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Surowe pierogi przekrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonej wody, przez około minutę od wypłynięcia. Podajemy okraszone smażoną cebulką.
Wykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny. Grzyby odcedzamy i drobno kroimy. Kaszę z ½ łyżeczki soli gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę. Jeśli już odcedziliśmy wodę z grzybów możemy jej użyć do ugotowania kaszy. Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy grzyby i kaszę. Przyprawiamy i smażymy około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Surowe pierogi przekrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonej wody, przez około minutę od wypłynięcia. Podajemy okraszone smażoną cebulką.