ßßß
 
            
         Składniki:farsz:1 woreczek kaszy gryczanej (200 g)100 g suszonych grzybów1 duża cebula3 łyżki masłasól, pieprzciasto:około 300 g mąki pszennej + do podsypywania¾ szklanki ciepłej wody1 i ½ stołowej łyżki olejuszczypta soliPrzygotowanie:farsz:Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie moczymy w zimnej wodzie minimum przez 3h (najlepiej zostawić je na noc). Gotujemy je w tej samej wodzie, na wolnym ogniu przez około 20 minut. Odcedzamy i studzimy, lecz nie wylewamy wody po ich gotowaniu.Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem łyżki masła. Dodajemy drobno posiekane grzyby, ugotowaną kaszę oraz 4-5 łyżek wody, w której wcześniej gotowały się grzyby. Całość dusimy, mieszając od czasu do czasu, do momentu odparowania całej wody. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy, aby masło się rozpuściło i połączyło z pozostałymi składnikami. Gotowy farsz zostawiamy do ostygnięcia.pierogi:Mąkę przesiewamy z solą. Stopniowo dolewamy wodę, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy olej i zagniatamy rękoma, aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na blacie obsypanym mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów (można je też docisnąć widelcem). Gotowe pierogi układamy na blacie oprószonym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.Jeżeli podajemy pierogi natychmiast, wrzucamy je na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i serwujemy z podsmażoną cebulką.Smacznego!
Składniki:farsz:1 woreczek kaszy gryczanej (200 g)100 g suszonych grzybów1 duża cebula3 łyżki masłasól, pieprzciasto:około 300 g mąki pszennej + do podsypywania¾ szklanki ciepłej wody1 i ½ stołowej łyżki olejuszczypta soliPrzygotowanie:farsz:Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie moczymy w zimnej wodzie minimum przez 3h (najlepiej zostawić je na noc). Gotujemy je w tej samej wodzie, na wolnym ogniu przez około 20 minut. Odcedzamy i studzimy, lecz nie wylewamy wody po ich gotowaniu.Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem łyżki masła. Dodajemy drobno posiekane grzyby, ugotowaną kaszę oraz 4-5 łyżek wody, w której wcześniej gotowały się grzyby. Całość dusimy, mieszając od czasu do czasu, do momentu odparowania całej wody. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy, aby masło się rozpuściło i połączyło z pozostałymi składnikami. Gotowy farsz zostawiamy do ostygnięcia.pierogi:Mąkę przesiewamy z solą. Stopniowo dolewamy wodę, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy olej i zagniatamy rękoma, aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na blacie obsypanym mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów (można je też docisnąć widelcem). Gotowe pierogi układamy na blacie oprószonym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.Jeżeli podajemy pierogi natychmiast, wrzucamy je na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i serwujemy z podsmażoną cebulką.Smacznego! Dobra rada:Pierogi możemy zamrażać. Wystarczy je lekko obgotować (przez około 2 minuty), pozostawić oddzielnie do ostudzenia, a następnie ułożyć na tacce, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.
Dobra rada:Pierogi możemy zamrażać. Wystarczy je lekko obgotować (przez około 2 minuty), pozostawić oddzielnie do ostudzenia, a następnie ułożyć na tacce, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.