Wykonanie
Podczas Wigilii w moim domu rodzinnym zupą wieczoru jest zdecydowanie grzybowa. Niemniej jednak, zawsze na
stole znajduje się chociaż symboliczna porcja barszczu z uszkami dla każdego domownika. Lepienie uszek jest odrobinę bardziej pracochłonne niż pierogów, ale warto skusić się i przygotować choćby kilka sztuk. Osobiście przygotowuję uszka w tym samym dniu, w którym lepię pierogi. Robię po prostu większą porcję ciasta i farszu z
kapusty i
grzybów (przepis na pierogi z
kapustą i
grzybami - tutaj). Aczkolwiek najbardziej lubię uszka z mocno
grzybowym farszem, bez dodatku
kapusty. Do jego przygotowania najlepsze są
borowiki, choć mieszanka różnych
grzybów leśnych sprawdzi się równie doskonale. ;)
Składniki:(na około 60-70 sztuk)ciasto:300 g
mąki tortowejniepełna szklanka ciepłej
wody (około 200 ml)2 stołowe łyżki
olejuszczypta
solifarsz:80 g
suszonych grzybów1 szklanka
wody1 duża
cebula2 łyżki
masłasól,
pieprzPrzygotowanie:farsz:
Grzyby zalewamy
wodą i zostawiamy do namoczenia na kilka godzin, a najlepiej na noc. Następnie przykrywamy je i gotujemy w tej samej wodzie, na bardzo małym ogniu przez około 25-30 minut. Ugotowane
grzyby odsączamy (
wywar dodajemy np. do zupy grzybowej, by wzmocnić jej aromat), studzimy i drobno siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię i smażymy z dodatkiem
masła, aż lekko się przyrumieni. Dodajemy
grzyby,
sól oraz
pieprz. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez 2-3 minuty. Gotowy farsz odstawiamy do ostudzenia.ciasto:
Mąkę przesiewamy z
solą. Stopniowo dolewamy
wodę, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy
olej i zagniatamy rękoma aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i kolejno rozwałkowujemy, trzymając pozostałą część pod ściereczką kuchenną, aby nie obeschła. Rozwałkowujemy cienki placek (około 2-3 mm), od czasu do czasu podsypując blat
mąką.uszka:Za pomocą małej szklanki lub kieliszka wykrawamy małe kółeczka o średnicy 4 - 4 , 5 cm. Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczką farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi, tak aby powstał mały pierożek. Następnie łączymy dwa końce, owijając brzegi pierożka wokół palca wskazującego. Dokładnie sklejamy.Gotowe uszka układamy na blacie oprószonym
mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały. Wyciągamy je partiami i wrzucamy do gotującej się, osolonej
wody. Delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do dna garnka. Gotujemy na średnim ogniu przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe uszka wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy w talerzach i zalewamy barszczem.Uszka przygotowane kilka dni przed WigiliąUgotowane uszka wyjmujemy łyżką cedzakową na tacę, zachowując ostępy. Gdy wyschną oraz ostygną, umieszczamy je w plastikowych pojemnikach i przechowujemy w lodówce do 2-3 dni.Uszka do zamrożeniaUszka wyciągamy z gotującej się
wody w momencie ich wypłynięcia na powierzchnię. Układamy je oddzielnie i pozostawiamy do ostudzenia, a następnie umieszczamy w pojemniku i wkładamy do zamrażarki.Smacznego!