Wykonanie
Dziś kolejna propozycja wigilijna, zakwas już zrobiłam i zlałam do butelek, a teraz kolej na uszka do barszczyku. Postanowiłam je zrobić wcześniej i zamrozić. Czas szybko mija a pierogi i uszka zajmują dość dużo czasu, więc przygotowuję je wcześniej.
Składniki na ciasto:1/2 kg
mąki1 szklanka gorącej
wody1 małe
jajkosólWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę dodajemy
sól oraz
jajko i wszystko zarabiamy dobrze ciepłą
wodą. Wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykrywamy miską i pozostawiamy na ok. 30 minut aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.Składniki na farsz:2 duże garście
suszonych grzybów1
cebula2 łyżki
masłasólpieprzWykonanie:Wcześniej namoczone
grzyby gotujemy, odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na
maśle, łączymy z
grzybami i przyprawiamy do smaku
sola oraz
pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Kroimy w kwadraty. Nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi. Następnie przeciwległe rogi sklejamy razem tworząc zgrabne uszko. Gotujemy w słonym wrzątku.Smacznego!