Wykonanie
Nie ma chyba takiej osoby, która nie lubiłaby uszek z
grzybami . Te maleństwa zatopione w klarownym barszczu są jednymi z ulubionych wigilijnych dań . Choć zrobienie ich wydaje się być dość czasochłonne, to jednak warto ulepić choć trochę, tak jak zrobiłam to ja. Z przepisu wyszło mi 50 uszek, wystarczająca ilość, by kilka osób mogło spróbować czerwonego barszczu z uszkami.
Uszka z
grzybami - przepis na 50 sztukciasto:1 szklanka
mąki1
jajkoodrobina
wodyfarsz:garść
suszonych grzybów (ok 20 g)3
cebule, drobno posiekane1 łyżka
masłasól i
pieprz do smaku
Grzyby umieszczamy w rondelku i zalewamy
wodą. Namaczamy, po czym w tej samej wodzie gotujemy do miękkości (ok godziny). Odcedzamy.
Cebulę smażymy na
maśle. Usmażoną
cebulę i
grzyby rozdrabniamy w blenderze (lub drobno siekamy
grzyby nożem), do masy dodajemy
sól i
pieprz. Z
mąki,
jajka i
wody (którą dodajemy po trochu, w razie konieczności) zagniatamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je dość cienko. Kroimy na kwadraty o
boku ok 4 cm. Na każdy kwadracik kładziemy odrobinę farszu (ok 1/2 łyżeczki) i zginamy kwadracik po przekątnej zlepiając dokładnie brzegi oraz przeciwległe końce. Uszka gotujemy w garnku wrzącej, posolonej
wody kilka minut, aż zaczną wypływać na wierzch. Podajemy z czerwonym barszczem.