Wykonanie
            Nie ma chyba takiej osoby, która nie lubiłaby uszek z 
grzybami . Te maleństwa zatopione w klarownym barszczu są jednymi z ulubionych wigilijnych dań . Choć zrobienie ich wydaje się być dość czasochłonne, to jednak warto ulepić choć trochę, tak jak zrobiłam to ja. Z przepisu wyszło mi 50 uszek, wystarczająca ilość, by kilka osób mogło spróbować czerwonego barszczu z uszkami.

Uszka z 
grzybami - przepis na 50 sztukciasto:1 szklanka 
mąki1 
jajkoodrobina 
wodyfarsz:garść 
suszonych grzybów (ok 20 g)3 
cebule, drobno posiekane1 łyżka 
masłasól i 
pieprz do smaku
Grzyby umieszczamy w rondelku i zalewamy 
wodą. Namaczamy, po czym w tej samej wodzie gotujemy do miękkości (ok godziny). Odcedzamy. 
Cebulę smażymy na 
maśle. Usmażoną 
cebulę i 
grzyby rozdrabniamy w blenderze (lub drobno siekamy 
grzyby nożem), do masy dodajemy 
sól i 
pieprz. Z 
mąki, 
jajka i 
wody (którą dodajemy po trochu, w razie konieczności) zagniatamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je dość cienko. Kroimy na kwadraty o 
boku ok 4 cm. Na każdy kwadracik kładziemy odrobinę farszu (ok 1/2 łyżeczki) i zginamy kwadracik po przekątnej zlepiając dokładnie brzegi oraz przeciwległe końce. Uszka gotujemy w garnku wrzącej, posolonej 
wody kilka minut, aż zaczną wypływać na wierzch. Podajemy z czerwonym barszczem.