ßßß Cookit - przepis na Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

nazwa

Wykonanie

Nie ma chyba takiej osoby, która nie lubiłaby uszek z grzybami . Te maleństwa zatopione w klarownym barszczu są jednymi z ulubionych wigilijnych dań . Choć zrobienie ich wydaje się być dość czasochłonne, to jednak warto ulepić choć trochę, tak jak zrobiłam to ja. Z przepisu wyszło mi 50 uszek, wystarczająca ilość, by kilka osób mogło spróbować czerwonego barszczu z uszkami.
Uszka z grzybami - przepis na 50 sztuk
ciasto:
1 szklanka mąki
1 jajko
odrobina wody
farsz:
garść suszonych grzybów (ok 20 g)
3 cebule, drobno posiekane
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
Grzyby umieszczamy w rondelku i zalewamy wodą. Namaczamy, po czym w tej samej wodzie gotujemy do miękkości (ok godziny). Odcedzamy. Cebulę smażymy na maśle. Usmażoną cebulę i grzyby rozdrabniamy w blenderze (lub drobno siekamy grzyby nożem), do masy dodajemy sól i pieprz. Z mąki, jajka i wody (którą dodajemy po trochu, w razie konieczności) zagniatamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je dość cienko. Kroimy na kwadraty o boku ok 4 cm. Na każdy kwadracik kładziemy odrobinę farszu (ok 1/2 łyżeczki) i zginamy kwadracik po przekątnej zlepiając dokładnie brzegi oraz przeciwległe końce. Uszka gotujemy w garnku wrzącej, posolonej wody kilka minut, aż zaczną wypływać na wierzch. Podajemy z czerwonym barszczem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/12/uszka-z-grzybami.html