Wykonanie
Obowiązkowa potrawa wigilijna - barszcz z uszkami. Właściwie sam barszcz na mnie wielkiego wrażenie nie robi, jakoś tak nie przepadam. Zupełnie inaczej jest w ten jeden jedyny w roku- wigilijny wieczór kiedy to podany z uszkami smakuje nie wiedzieć dlaczego, jak nigdy przedtem i kiedy to zajadam się nim nie narzekając.
Magia - ot tak.Ciasto30 dag
mąki2
jajaszczypta
soliNadzieniekilka
grzybkówcebulamasłojajosól,
pieprzSposóbNa
maśle usmażyć drobno posiekaną
cebulę, dodać pokrojone
grzyby, łyżkę
tartej bułki,
sól,
pieprz. Do lekko przestudzonego nadzienia wbić surowe
jajo, aby masa się nie rozpadła. Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdym położyć troszkę nadzienia i złożyć po przekątnej, zlepić brzegi. Uszka wrzucić do wrzącej
wody, wyjmować, gdy wypłyną.