Wykonanie
            
SKŁANIKI NA FARSZ:1 opakowanie 
kaszy gryczanej tj. 4woreczki po 100gok. 600g 
białego sera2 
cebulesól, 
pieprzolej do podsmażenia 
cebulkiWYKONANIE:
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu wysypujemy z woreczków do miski i czekamy aż 
kasza wystygnie.
Cebulę obieramy, kroimy w dość drobną kosteczkę i podsmażamy na jasnozłoty kolor.Gdy 
kasza jest już zimna wkruszamy do niej 
biały ser, dodajemy przygotowaną 
cebulkę i solimy oraz 
pieprzymy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy. ( Jeżeli ktoś bardzo lubi to można do farszu dodać pokrojony w kosteczkę i podsmażony 
boczek.)SKŁADNIKI NA CIASTO:1 kg 
mąki pszennej + trochę do podsypywania ciastaok. 0,5 l ciepłej 
wodyNa stolnicę wysypać 
mąkę, stopniowo dolewać ciepłą 
wodę i wyrabiać ciasto. Zazwyczaj te pół litra 
wody w zupełności wystarcza, więc nie powinno być problemu z zagnieceniem sprężystego i elastycznego ciasta. Po zagnieceniu ciasto dzielimy na 3-4 części i każdą po kolei rozwałkowujemy, podsypując 
mąką na dość cienki placek (grubość ciasta zależy od upodobań). Następnie za pomocą szklanki lub kubka wycinamy małe placuszki. Na każdy placuszek małą łyżeczką nakładamy porcję gryczanego farszu i zlepiamy brzegi na kształt pieroga. Zlepione pierogi układamy na ściereczce delikatnie podsypanej 
mąką.

Z takiej porcji wychodzi około 94 pierogi.Gotowe pierogi wrzucamy po kilkanaście sztuk do gotującej się i osolonej 
wody (najlepiej w dużym garnku) i od wypłynięcia na powierzchnię 
wody gotujemy ok 2,5 min. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy ugotowane pierogi i wykładamy na talerze.

Pierogi najlepiej smakują na świeżo z 
wody podane z uduszoną 
cebulką (lub wersja dla mięsożerców- z boczusiem :-) i z posiekaną 
natką pietruszki lub na drugi dzień odsmażone na złoty kolor na patelni z 
kefirem.

Gorąco polecam. SMACZNEGO!