ßßß
Produkt mleczarski poddany procesowi fermentacji dzięki specjalnym grzybkom nazywanym ziarnami kefirowymi. Podczas fermentacji wydziela się alkohol, kwas mlekowy i dwutlenek węgla, przez co kefir jest lekko gazowany. Aldehydy i dwuacetyl, które się wydzielają, nadają kefirowi orzechowy smak.
Kefir pochodzi z Kaukazu i został odkryty ok 3000 lat temu. Przechowywano go w specjalnych workach skórzanych, glinianych naczyniach, a potem w beczkach dębowych. Grzybki kefirowe, jakie wtedy odkryto na ściankach naczyń, zaczęto hodować na większą skalę. Od wieków ceniono jego dobroczynne działanie. Z języka tureckiego słowo „kefir” oznacza wyrażenie „czuj się dobrze” lub „samo dobro” i faktycznie wpływa korzystnie na zdrowie i tym samym samopoczucie. Obecnie kefir produkuje się z mleka krowiego, koziego bądź owczego i zazwyczaj jest to mleko odtłuszczone. Obecnie do fermentacji używa się mikroorganizmów typu: Streptococcus lactis, Sacchoromyces kefir i Betabacterium caucsicum. W początkowej fazie fermentacja odbywa się w temperaturze ok 210 stopni Celsjusza. Kolejna faza to dojrzewanie w temperaturze poniżej 150 stopni Celsjusza. Po trzech dniach dojrzewania kefir ma zawartość alkoholu 0,6%.
Dzięki właściwościom orzeźwiającym, kefir skutecznie gasi pragnienie, madziałanie lecznicze wpływa na apetyt i działanie układu trawiennego. Kefir można stosować jako dodatek do różnych dań. Jest świetną bazą do sosów i dipów raz spoiwem składników sałatek. Kefir to także sladnik koktajli owocowych czy warzywnych. Kefir ma też zastosowanie przy poparzeniach słonecznych. Kompres ze schłodzonego kefiru przyniesie ulgę spieczonej skórze.
Zapobiega nowotworom i regeneruje organizm. Kefir jest lekkostrawny. Stosuje się go do sporządzania koktajlów, chłodników, ciastek, wypieków. Stanowi źródło wapnia, witaminy D, białka i witamin z grupy B: B2 i B12. Wspomaga trawienie dzięki probiotykom i enzymom. Jednocześnie kefir łagodzi problemy trawienne typu biegunka, gazy jelitowe czy podrażnienie po kuracji antybiotykowej, ponieważ regeneruje śluzówkę jelita i przywraca mikroflorę. Zwalcza w jelitach bakterie gnilne. Ostatnie badania wykazują również, że składniki kefiru hamują wzrost komórek nowotworu piersi. Kefir hamuje też rozwój komórek nowotworowych odpowiedzialnych za powstawanie raka jelita grubego. Zawartość magnezu, wapnia i tryptofanu w kefirze ponoć poprawia nastrój. Badania potwierdzają, że kefir leczy też inne choroby: egzemę, łuszczycę, reumatyzm i różne rodzaje alergii. Powinni go pić chorzy na dnę moczanową. Kefir poleca się osobom starszym, ponieważ bakterie rozkładają laktozę, czyli cukier mleczny zawarty w mleku. Ponoć kefir pozwala na długo utrzymać młodość. Powinny go pić kobiety w ciąży, ponieważ korzystnie wpływa na rozwój płodu.
Tłuszcze0,034 g
Węglowodany0,02 g
Białko0,0002 g
Masa(g)0 g