Kefir

nazwa

Produkcja

Produkt mleczarski poddany procesowi fermentacji dzięki specjalnym grzybkom nazywanym ziarnami kefirowymi. Podczas fermentacji wydziela się alkohol, kwas mlekowy i dwutlenek węgla, przez co kefir jest lekko gazowany. Aldehydy i dwuacetyl, które się wydzielają, nadają kefirowi orzechowy smak.

Historia i pochodzenie

Kefir pochodzi z Kaukazu i został odkryty ok 3000 lat temu. Przechowywano go w specjalnych workach skórzanych, glinianych naczyniach, a potem w beczkach dębowych. Grzybki kefirowe, jakie wtedy odkryto na ściankach naczyń, zaczęto hodować na większą skalę. Od wieków ceniono jego dobroczynne działanie. Z języka tureckiego słowo „kefir” oznacza wyrażenie „czuj się dobrze” lub „samo dobro” i faktycznie wpływa korzystnie na zdrowie i tym samym samopoczucie. Obecnie kefir produkuje się z mleka krowiego, koziego bądź owczego i zazwyczaj jest to mleko odtłuszczone. Obecnie do fermentacji używa się mikroorganizmów typu: Streptococcus lactis, Sacchoromyces kefir i Betabacterium caucsicum. W początkowej fazie fermentacja odbywa się w temperaturze ok 210 stopni Celsjusza. Kolejna faza to dojrzewanie w temperaturze poniżej 150 stopni Celsjusza. Po trzech dniach dojrzewania kefir ma zawartość alkoholu 0,6%.

Zastosowanie

Dzięki właściwościom orzeźwiającym, kefir skutecznie gasi pragnienie, madziałanie lecznicze wpływa na apetyt i działanie układu trawiennego. Kefir można stosować jako dodatek do różnych dań. Jest świetną bazą do sosów i dipów raz spoiwem składników sałatek. Kefir to także sladnik koktajli owocowych czy warzywnych. Kefir ma też zastosowanie przy poparzeniach słonecznych. Kompres ze schłodzonego kefiru przyniesie ulgę spieczonej skórze.

Właściwości

Zapobiega nowotworom i regeneruje organizm. Kefir jest lekkostrawny. Stosuje się go do sporządzania koktajlów, chłodników, ciastek, wypieków. Stanowi źródło wapnia, witaminy D, białka i witamin z grupy B: B2 i B12. Wspomaga trawienie dzięki probiotykom i enzymom. Jednocześnie kefir łagodzi problemy trawienne typu biegunka, gazy jelitowe czy podrażnienie po kuracji antybiotykowej, ponieważ regeneruje śluzówkę jelita i przywraca mikroflorę. Zwalcza w jelitach bakterie gnilne. Ostatnie badania wykazują również, że składniki kefiru hamują wzrost komórek nowotworu piersi. Kefir hamuje też rozwój komórek nowotworowych odpowiedzialnych za powstawanie raka jelita grubego. Zawartość magnezu, wapnia i tryptofanu w kefirze ponoć poprawia nastrój. Badania potwierdzają, że kefir leczy też inne choroby: egzemę, łuszczycę, reumatyzm i różne rodzaje alergii. Powinni go pić chorzy na dnę moczanową. Kefir poleca się osobom starszym, ponieważ bakterie rozkładają laktozę, czyli cukier mleczny zawarty w mleku. Ponoć kefir pozwala na długo utrzymać młodość. Powinny go pić kobiety w ciąży, ponieważ korzystnie wpływa na rozwój płodu.

Wartości odżywcze

Tłuszcze0.034   g

Węglowodany0.02   g

Białko0.0002   g

Masa(g)0   g