Wykonanie
Po prostu klasyka!
Młode, malutkie ziemniaczki ugotowane z dodatkiem
koperku, do tego
jajko sadzone z płynnym
żółtkiem i zimna
maślanka. Przywołujący wspomnienia smak dzieciństwa, prostota na talerzu i maksimum przyjemności. To danie to przykład, że uświęcone tradycją zestawienia:
ziemniaki i
koperek,
jajko i
szczypiorek zawsze się sprawdzają. Nie znam osoby, która wzgardziłaby takim późno wiosennym, a nawet letnim obiadem.
Składniki (3-4 osób):1 kg
młodych, drobnych
ziemniakówpęczek
koperku2 solidne łyżki
masła (opcjonalnie)4 duże
jajka (lub więcej)1/4 pęczka
szczypiorkułyżka
masła klarowanego
sól1 litr schłodzonej
maślanki,
kefiru albo
zsiadłego mlekaZiemniaczki zamocz w zimnej wodzie i odstaw na przynajmniej kwadrans, następnie wyszoruj dokładnie szczoteczką albo oskrob nożem i wykrój wszelkie oczka oraz skazy.Obrane
ziemniaki wrzucaj do garnka z zimną
wodą, aby nie ściemniały. Gdy obierzesz wszystkie, wylej
wodę, wsyp płaską łyżeczkę
soli, włóż pół pęczka
koperku (resztę posiekaj) i zalej wrzątkiem.
Ziemniaki gotuj do miękkości, odcedź, wyjmij ugotowany
koperek i włóż do garnka dwie łyżki
masła. Potrząśnij garnkiem –
masło ma się rozpuścić na gorących ziemniakach. Teraz dodaj pozostały posiekany
koperek. Jeśli chcesz zmniejszyć liczbę kalorii, to po odcedzeniu oprósz
ziemniaki zieleniną, a
masło sobie podaruj.Teraz posiekaj
szczypiorek.Na porządnie rozgrzanej patelni rozpuść
masło klarowane. Wbij
jajka, oprósz
solą i posyp
koperkiem. Smaż pod przykrywką na średnim ogniu przez 2-3 minuty.
Białko powinno być całkowicie ścięte a
żółtko jeszcze płynne.
Ziemniaki podawaj z
jajkiem sadzonym i szklanicą zimnej
maślanki do popicia.
Related PostsZupa ogórkowa z
kaszą mannąBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąBliny pszenno-gryczaneOmlet ze
szparagami i
dymką (z piekarnika)
Zielone szparagi po parysku (z sosem allemande)