ßßß
Składniki (3-4 osób):1 kg młodych, drobnych ziemniakówpęczek koperku2 solidne łyżki masła (opcjonalnie)4 duże jajka (lub więcej)1/4 pęczka szczypiorkułyżka masła klarowanegosól1 litr schłodzonej maślanki, kefiru albo zsiadłego mlekaZiemniaczki zamocz w zimnej wodzie i odstaw na przynajmniej kwadrans, następnie wyszoruj dokładnie szczoteczką albo oskrob nożem i wykrój wszelkie oczka oraz skazy.Obrane ziemniaki wrzucaj do garnka z zimną wodą, aby nie ściemniały. Gdy obierzesz wszystkie, wylej wodę, wsyp płaską łyżeczkę soli, włóż pół pęczka koperku (resztę posiekaj) i zalej wrzątkiem.Ziemniaki gotuj do miękkości, odcedź, wyjmij ugotowany koperek i włóż do garnka dwie łyżki masła. Potrząśnij garnkiem – masło ma się rozpuścić na gorących ziemniakach. Teraz dodaj pozostały posiekany koperek. Jeśli chcesz zmniejszyć liczbę kalorii, to po odcedzeniu oprósz ziemniaki zieleniną, a masło sobie podaruj.Teraz posiekaj szczypiorek.Na porządnie rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane. Wbij jajka, oprósz solą i posyp koperkiem. Smaż pod przykrywką na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Białko powinno być całkowicie ścięte a żółtko jeszcze płynne.Ziemniaki podawaj z jajkiem sadzonym i szklanicą zimnej maślanki do popicia.

Related PostsZupa ogórkowa z kaszą mannąBabka ziemniaczana z białą kiełbasąBliny pszenno-gryczaneOmlet ze szparagami i dymką (z piekarnika)Zielone szparagi po parysku (z sosem allemande)