ßßß
Składniki (3 porcje):2 pęczki botwiny300 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)400 ml kefiru (ewentualnie jogurtu naturalnego, maślanki, zsiadłego mleka)1 długi ogórek1/2 pęczka koperku1/2 pęczka szczypiorkusok z cytrynypieprz i sól do smakujajka na twardo (ilość wg uznania)Botwinkę umyj – buraczki i łodyżki pokrój na centymetrowe kawałki (bez liści), następnie wrzuć do bulionu, doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości. Zmiksuj całość i odstaw do wystudzenia.Ogórek obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i zostaw na sitku, aby odciekła woda.Drobno posiekaj szczypiorek i koperek. Dodaj razem z ogórkiem do zmiksowanej botwinki, wlej kefir i dokładnie zamieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ewentualnie można dodać szczyptę cukru).Wstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny.Podawaj z cząstkami jajka na twardo.
Related PostsZupa ogórkowa z kaszą mannąBotwinka z crème fraîcheZupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curryZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiZupa krem z pora