Wykonanie
Wcześniej nie przepadałam za chłodnikami, ale najwyraźniej zaczynają mi się zmieniać gusta, bo ten mi bardzo smakował. Podałam go w nieco odchudzonej wersji, bo bez
śmietany, która pojawia się jako obligatoryjny składnik w wielu przepisach. Głodzilla z apetytem spałaszował tylko
jajka i plasterki
ogórka z zupy (czyli wyjadł chłodnikowi oczy i uśmiech), jednak jestem skłonna uznać, że po prostu nie miał apetytu z powodu upału.Jeśli chodzi o młodsze dzieci, to taką zupką spokojn ie nakarmiłabym 11-miesięcznego Bąbla, który nie reaguje alergicznie na
produkty mleczne (surowy
ogórek bezpiecznie można wprowadzać po 10. miesiącu życia).
Składniki (3 porcje):2 pęczki botwiny300 ml
bulionu (warzywnego lub
mięsnego)400 ml
kefiru (ewentualnie
jogurtu naturalnego,
maślanki,
zsiadłego mleka)1 długi
ogórek1/2 pęczka
koperku1/2 pęczka
szczypiorkusok z cytrynypieprz i
sól do smaku
jajka na twardo (ilość wg uznania)
Botwinkę umyj –
buraczki i łodyżki pokrój na centymetrowe kawałki (bez liści), następnie wrzuć do
bulionu, doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości. Zmiksuj całość i odstaw do wystudzenia.
Ogórek obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i zostaw na sitku, aby odciekła
woda.Drobno posiekaj
szczypiorek i
koperek. Dodaj razem z
ogórkiem do zmiksowanej
botwinki, wlej
kefir i dokładnie zamieszaj. Dopraw do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny (ewentualnie można dodać szczyptę
cukru).Wstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny.Podawaj z cząstkami
jajka na twardo.
Related PostsZupa ogórkowa z
kaszą mannąBotwinka z crème fraîcheZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curryZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiZupa krem z
pora