ßßß Cookit - przepis na Szybki i lekki chłodnik z botwinki

Szybki i lekki chłodnik z botwinki

nazwa

Wykonanie

Wcześniej nie przepadałam za chłodnikami, ale najwyraźniej zaczynają mi się zmieniać gusta, bo ten mi bardzo smakował. Podałam go w nieco odchudzonej wersji, bo bez śmietany, która pojawia się jako obligatoryjny składnik w wielu przepisach. Głodzilla z apetytem spałaszował tylko jajka i plasterki ogórka z zupy (czyli wyjadł chłodnikowi oczy i uśmiech), jednak jestem skłonna uznać, że po prostu nie miał apetytu z powodu upału.
Jeśli chodzi o młodsze dzieci, to taką zupką spokojn ie nakarmiłabym 11-miesięcznego Bąbla, który nie reaguje alergicznie na produkty mleczne (surowy ogórek bezpiecznie można wprowadzać po 10. miesiącu życia).
Składniki (3 porcje):
2 pęczki botwiny
300 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
400 ml kefiru (ewentualnie jogurtu naturalnego, maślanki, zsiadłego mleka)
1 długi ogórek
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
sok z cytryny
pieprz i sól do smaku
jajka na twardo (ilość wg uznania)
Botwinkę umyj – buraczki i łodyżki pokrój na centymetrowe kawałki (bez liści), następnie wrzuć do bulionu, doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości. Zmiksuj całość i odstaw do wystudzenia.
Ogórek obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i zostaw na sitku, aby odciekła woda.
Drobno posiekaj szczypiorek i koperek. Dodaj razem z ogórkiem do zmiksowanej botwinki, wlej kefir i dokładnie zamieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ewentualnie można dodać szczyptę cukru).
Wstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Podawaj z cząstkami jajka na twardo.
Related Posts
Zupa ogórkowa z kaszą manną
Botwinka z crème fraîche
Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Zupa krem z pora
Źródło:http://agatagotuje.pl/szybki-i-lekki-chlodnik-z-botwinki