Najlepszy jest na upalne dni. Skutecznie ochładza, orzeźwia i syci. Na naszych stołach zaczyna gościć, kiedy tylko pojawią się świeże warzywka. Doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami obficie posypanymi koperkiem. Mowa o...Składniki :- pęczek botwinki- 500 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka- 200-300 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego- 2 ząbki czosnku- pęczek rzodkiewek- ogórek- szczypior- duuuużo koperku- sól, pieprz- sok z cytryny- 2 jajkaBotwinkę dokładnie myjemy, małe buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Liście kroimy na około 5 cm długości kawałki. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Wody wlewamy tyle, aby tylko zakryła botwinkę. Do wody dodajemy sok z połowy cytryny i szczyptę soli. Odstawiamy do ostudzenia.Czosnek siekamy na drobniutką kosteczkę lub wyciskamy przez praskę. Mieszamy go z kefirem i śmietaną.Ogórek kroimy w kostkę (można też zetrzeć na większych oczkach tarki), rzodkiewkę kroimy w półtalarki.Koperek i szczypiorek drobno siekamy.Wszystkie składniki wrzucamy do botwinki, doprawiamy solą i pieprzem.Oddzielnie gotujemy jajko. Siekamy lub przekrawamy na pół i dodajemy do chłodnika.SMACZNEGO!!!