Wykonanie
6 czerwca 2014
Botwinka z
kalarepą i
jajkiem podana z młodymi
ziemniakamiSkładniki:Na garnek 3l:1 l.
bulionu warzywnego ew. z kostki2 pęczki
botwinki z małymi
buraczkami2
młode kalarepy bez liści1 pęczek
rzodkiewek3
ogórki szklarniowe1
cebula1/2 pęczka posiekanego
koperku1l.
maślanki naturalnej400ml.
kefiru naturalnego1 łyżka
octusól ,
pieprzjajka ugotowane na twardo w zależności od ilości osób ( jedno
jajko do jednej porcji)
Ziemniaki:
Młode małe
ziemniaki po 3-4 sztuki na osobę2 łyżki
masła1/2 pęczka posiekanego
koperkusólPrzygotowanie:Wszystkie warzywa umyć , osuszyć na ręczniku papierowym.
Botwinkę oddzielić od
buraczków pokroić drobno.
Buraczki oraz
kalarepy obrać , pokroić w małą kostkę.Do garnka włożyć przygotowane składniki zalać
bulionem ( jeśli
bulion nie zakrywa warzyw dolać
wody) , gotować do miękkości ok. 20 min.Po tym czasie wyłączyć gaz.
Ogórki oraz
cebulę obrać pokroić w kostkę ,
rzodkiewki w pół plasterki- przełożyć do garnka , doprawić
solą,
pieprzem i
octem.Garnek odstawić po przestygnięcia.Gdy będzie już chłodny wlać
maślankę oraz
kefir.Odstawić do lodówki na ok.2 h ( czym dłużej będzie stał w lodówce tym bardziej będzie lepszy)W czasie gdy
botwinka się chłodzi
ziemniaki obrać umyć , ugotować do miękkości z dodatkiem
soli.Odcedzić , osuszyć nad ogniem ,dodać
masło oraz posiekany
koperek. Delikatnie przemieszać potrząsając garnkiem.Schłodzoną
botwinkę podawać z
jajkiem pokrojonym w kostkę na cztery części lub na pół oraz porcją
młodych ziemniaków na oddzielnym talerzu.SmacznegoPost navigation← Bardzo smaczne połączenie grillowanego
łososia ze
szparagami oraz innymi świeżymi warzywami.Niezwykle oryginalne połączenie smaków. Torcik jest banalnie prosty w przygotowaniu i orzeźwiający , smaki wprost eksplodują w ustach. →