ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki:

Ziemniaki:

nazwa

Wykonanie

6 czerwca 2014
Botwinka z kalarepą i jajkiem podana z młodymi ziemniakami
Składniki:
Na garnek 3l:
1 l. bulionu warzywnego ew. z kostki
2 pęczki botwinki z małymi buraczkami
2 młode kalarepy bez liści
1 pęczek rzodkiewek
3 ogórki szklarniowe
1 cebula
1/2 pęczka posiekanego koperku
1l. maślanki naturalnej
400ml. kefiru naturalnego
1 łyżka octu
sól , pieprz
jajka ugotowane na twardo w zależności od ilości osób ( jedno jajko do jednej porcji)
Ziemniaki:
Młode małe ziemniaki po 3-4 sztuki na osobę
2 łyżki masła
1/2 pęczka posiekanego koperku
sól
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyć , osuszyć na ręczniku papierowym.
Botwinkę oddzielić od buraczków pokroić drobno.
Buraczki oraz kalarepy obrać , pokroić w małą kostkę.
Do garnka włożyć przygotowane składniki zalać bulionem ( jeśli bulion nie zakrywa warzyw dolać wody) , gotować do miękkości ok. 20 min.
Po tym czasie wyłączyć gaz.
Ogórki oraz cebulę obrać pokroić w kostkę , rzodkiewki w pół plasterki- przełożyć do garnka , doprawić solą, pieprzem i octem.
Garnek odstawić po przestygnięcia.
Gdy będzie już chłodny wlać maślankę oraz kefir.
Odstawić do lodówki na ok.2 h ( czym dłużej będzie stał w lodówce tym bardziej będzie lepszy)
W czasie gdy botwinka się chłodzi ziemniaki obrać umyć , ugotować do miękkości z dodatkiem soli.
Odcedzić , osuszyć nad ogniem ,dodać masło oraz posiekany koperek. Delikatnie przemieszać potrząsając garnkiem.
Schłodzoną botwinkę podawać z jajkiem pokrojonym w kostkę na cztery części lub na pół oraz porcją młodych ziemniaków na oddzielnym talerzu.
Smacznego
Post navigation
← Bardzo smaczne połączenie grillowanego łososia ze szparagami oraz innymi świeżymi warzywami.
Niezwykle oryginalne połączenie smaków. Torcik jest banalnie prosty w przygotowaniu i orzeźwiający , smaki wprost eksplodują w ustach. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/po-prostu-chlodnik-z-botwinki-idealne-danie-na-upalne-dni-mozna-podac-sam-lub-jak-u-mnie-z-mlodymi-ziemniakami-jesli-ma-byc-bardzie-syto-kalarepa-fajnie-wzbogaca-smak-dania-a-zmiana-tradycyjnego-w