Wykonanie
            Chłodniki w różnych wersjach zaczynam w domu robić już od wiosny. W tym roku ta przyszła ciut później, ale jestem już po pierwszych chłodnikowych wariacjach. Tym razem jednak wersja klasyczna - chłodnik litewski na 
botwinie, w zależności od upodobań z 
jajkiem w środku lub bez.

Posłuchajcie współczesnych dźwięków od Leona Somova, bardzo utalentowanego Litwina, który studiował w Londynie i takie oto perełki tworzy...Taki chłodnik pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Wschodnie korzenie mojej rodziny spowodowały, iż wiele litewskich smaków jest mi bardzo 
bliskich, a chłodnik zawsze był dla mnie "nasz, polski", w końcu to jedna z podstawowych domowych zup jakie pamiętam. Podsmażenie na 
maśle cebuli i 
botwinki nadaje głębię smaku, której brakuje mi w chłodnikach przygotowywanych "na gwoździu". Koniecznie spróbujcie.1 spora 
młoda cebula70g 
masłapęczek 
młodej botwinki (ma 
mieć długie śliczne łodygi)kilka 
młodych burakówsok z 1/2 
cytryny2-3 
ogórki sałatkowe2 ząbki 
czosnkupęczek drobnego 
szczypiorkupęczek 
koperkupęczek 
rzodkiewki250g 
jogurtu naturalnego (używam "bałkańskiego" lub "nadburzańskiego")300-500g 
kefiruszczypta 
cukrusól i świeżo mielony 
pieprzjajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. 
Młode buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, łodygi 
botwinki i ok 1/3 liści drobno posiekaj. Posiekaj też drobno 
koperek (bez łodyg), 
szczypiorek, a 
rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. 
Ogórki obierz, przekrój wzdłuż na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie zetrzyj na grubej tarce.W sporym garnku zeszklij na 
maśle cebulę, dodaj posiekane łodygi i starte 
buraczki i podsmażaj razem ok 4-5 minut. Dodaj liście i jeszcze chwilę razem podsmażaj. Dodaj ok szklanki 
wody, zagotuj i odstaw do całkowitego wystudzenia - składniki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.Do wystudzonej 
botwinki dodaj posiekane 
zioła, starty na tarce 
czosnek, 
ogórek i 
rzodkiewkę. Dodaj też 
sok z cytryny, 
jogurt i 
kefir do pożądanej konsystencji. My lubimy chłodnik dość gęsty, ale możesz dodać więcej 
kefiru by był rzadszy. Całość dopraw 
solą i świeżo mielonym 
pieprzem.Chłodnik podawaj po całkowitym schłodzeniu, możesz dorzucić kilka kostek 
lodu. Czasami podaję go z ugotowanym na twardo 
jajkiem lub wędzonym 
pstrągiem, ale najczęściej jadamy go w wersji podstawowej bez dodatków. Doskonale gasi temperaturę na zewnątrz i zaostrza apetyt na dobre danie z grilla.