Wykonanie
Chłodniki w różnych wersjach zaczynam w domu robić już od wiosny. W tym roku ta przyszła ciut później, ale jestem już po pierwszych chłodnikowych wariacjach. Tym razem jednak wersja klasyczna - chłodnik litewski na
botwinie, w zależności od upodobań z
jajkiem w środku lub bez.
Posłuchajcie współczesnych dźwięków od Leona Somova, bardzo utalentowanego Litwina, który studiował w Londynie i takie oto perełki tworzy...Taki chłodnik pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Wschodnie korzenie mojej rodziny spowodowały, iż wiele litewskich smaków jest mi bardzo
bliskich, a chłodnik zawsze był dla mnie "nasz, polski", w końcu to jedna z podstawowych domowych zup jakie pamiętam. Podsmażenie na
maśle cebuli i
botwinki nadaje głębię smaku, której brakuje mi w chłodnikach przygotowywanych "na gwoździu". Koniecznie spróbujcie.1 spora
młoda cebula70g
masłapęczek
młodej botwinki (ma
mieć długie śliczne łodygi)kilka
młodych burakówsok z 1/2
cytryny2-3
ogórki sałatkowe2 ząbki
czosnkupęczek drobnego
szczypiorkupęczek
koperkupęczek
rzodkiewki250g
jogurtu naturalnego (używam "bałkańskiego" lub "nadburzańskiego")300-500g
kefiruszczypta
cukrusól i świeżo mielony
pieprzjajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
Młode buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, łodygi
botwinki i ok 1/3 liści drobno posiekaj. Posiekaj też drobno
koperek (bez łodyg),
szczypiorek, a
rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
Ogórki obierz, przekrój wzdłuż na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie zetrzyj na grubej tarce.W sporym garnku zeszklij na
maśle cebulę, dodaj posiekane łodygi i starte
buraczki i podsmażaj razem ok 4-5 minut. Dodaj liście i jeszcze chwilę razem podsmażaj. Dodaj ok szklanki
wody, zagotuj i odstaw do całkowitego wystudzenia - składniki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.Do wystudzonej
botwinki dodaj posiekane
zioła, starty na tarce
czosnek,
ogórek i
rzodkiewkę. Dodaj też
sok z cytryny,
jogurt i
kefir do pożądanej konsystencji. My lubimy chłodnik dość gęsty, ale możesz dodać więcej
kefiru by był rzadszy. Całość dopraw
solą i świeżo mielonym
pieprzem.Chłodnik podawaj po całkowitym schłodzeniu, możesz dorzucić kilka kostek
lodu. Czasami podaję go z ugotowanym na twardo
jajkiem lub wędzonym
pstrągiem, ale najczęściej jadamy go w wersji podstawowej bez dodatków. Doskonale gasi temperaturę na zewnątrz i zaostrza apetyt na dobre danie z grilla.