ßßß Cookit - przepis na Klasyczny chłodnik mojej mamy

Klasyczny chłodnik mojej mamy

nazwa

Wykonanie

Sezon na botwinę w pełni. Oczywistym jest, żeby w lato zrobić chłodnik. Tutaj podaję przepis od mojej mamy. Jedyne co się różni od klasycznego to mój jest zrobiony na bulionie (zostało mi z rosołu).
Składniki na około 8 sporych porcji:
2 litry bulionu lub wody
świeża botwina – jeden pęczek
1 l maślanki
0.5 l kefiru
5 łyżek octu
sól, pieprz, cukier
0.5 kg ogórków gruntowych
10 rzodkiewek
2 małe cebulemłode
koperek
1 kg ziemniakówmłodych
Przygotowanie:
Botwinę dokładnie umyć. Buraczki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Łodyżki pokroić w paski o długości około 1cm, natomiast z liści zostawić i pokroić tylko około 2cm od łodyżki. Tak przygotowaną botwinę wrzucić do wrzącego bulionu lub wody i gotować przez chwilę. Następnie dodać 2 łyżki octu (żeby botwina nie straciła koloru) i gotować aż do miękkości. W międzyczasie przygotować warzywa. Ogórki obrać i pokroić w drobniutką kosteczką, rzodkiewki umyć i także drobno pokroić, cebule obrać i posiekać. Kiedy botwina będzie już miękka należy zupę przyprawić według uznania. U mnie było zdecydowanie więcej octu niż 5 łyżek, natomiast to wszystko kwestia gustu. Po doprawieniu zupę należy odstawić do całkowitego wystudzenia a nawet lepiej żeby była zimna. Kiedy wystygnie wlewamy kefir, maślankę i mieszamy. Jeśli czegoś jest za mało dolewamy jeszcze i tak do momentu aż chłodnik będzie miał smak jaki chcemy osiągnąć. Na sam koniec dodajemy warzywa i posypujemy świeżo posiekanym koperkiem. Chłodnik mojej mamy najlepiej smakuje podawany z ugotowanymi, młodymi ziemniakami podawany na osobnym talerzyku. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć wam Smacznego !
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/klasyczny-chlodnik-mojej-mamy/9223372036854775807