ßßß Cookit - przepis na CHŁODNIK Z BOTWINY.

CHŁODNIK Z BOTWINY.

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 zielone ogórki
- 1 pęczek rzodkiewki
- pęczek młodej botwiny
- 1/2 pęczka szczypiorku
- pęczek koperku
- 400 gram jogurtu naturalnego
- 400 gram kefiru
- sól
- cukier
- pieprz
- sok z połowy cytryny
- 1 kostka rosołowa
WYKONANIE
Botwinę myjemy kroimy bardzo drobno
gotujemy w garnku wodę
rozpuszczamy kostkę rosołową
dodajemy botwinę
gotujemy około 15 minut ,aż będzie miękka pod koniec dodać sok z cytryny i odstawić do wystudzenia
Ogórki obrać razem z rzodkiewką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
koperek ,szczypiorek myjemy kroimy drobniutko dodajemy do przestudzonej botwiny
dodajemy jogurt i kiefir doprawiamy solą , pieprzem i cukrem do smaku
dokładnie mieszamy odstawiamy do lodówki podajemy z jajkiem na twardo.
Źródło:http://kulinarnemarzenia.blogspot.com/2015/06/chodnik-z-botwiny.html