Wykonanie
Mimo tego, iż nasi przodkowie strzelali sobie często spożywczo w kolana i stopy, pijąc np. z ołowianych naczyń i jedząc spleśniałe
dżemy, to jeśli chodzi o medycynę ludową, często okazuje się, że różne babki czy „wiedźmy” miały porażającą wiedzę. Jedzenie czasem potrafi leczyć skuteczniej niż apteczne środki.Gorzkie jądra znajdujące się w pestkach
moreli zawierają dużo amigdaliny (wit. B 17), która jest uważana za cudowny środek antynowotworowy. Wg innych źródeł amigdalina jest zestawiana z działającym na wyobraźnię cyjankiem potasu, który jest piorunująco trujący. Dzieje się tak, bo (cytując za Wikipedią) amigdalina z organizmie rozkłada się na glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Swoją
drogą interesujące, że nikt tak głośno jak o pestkach nie krzyczy o antyzbrylaczu w
soli, czyli żelazocyjanku potasu.Pewnie nie raz obiło ci się o uszy, że do
nalewek wiśniowych trzeba drylować
owoce i kompot na zimę robić tylko ze
śliwek bez pestek, bo jak jakimś cudem jakaś pestka będzie uszkodzona, to pół rodziny wytruje się cyjankiem z niej wypływającym. Ze zgrozą pewnie patrzyłaś\łeś na dziadka czy babcię zostawiających z
jabłka tylko ogonek, bo i ogryzek z gniazdami nasiennymi zjadali z apetytem.Jeszcze inni powtarzają, że farmaceutom zależy na sprzedawaniu lekarstw, a nie na zwalczaniu chorób – nie mają więc zamiaru promować czegoś, co jest dostępne niemal za darmo, występuje w naturze i ma cudowne moce. Czyli będą psioczyć na amigdalinę,
póki sił im nie braknie.Co masz o tym myśleć, zostawiam pod Twoją rozwagę.Do moich muffin nie użyłam gorzkich jąder
moreli i nie polecam tego robić, bo w smaku są dość paskudne, a wysoka temperatura i tak pozbawiłaby je tego cennego składnika.Słodkie jądra można za to spokojnie zastąpić
migdałami. W ramach eksperymentu dodałam do ciasta
korzeń pietruszki i to był strzał w dziesiątkę, bo bardzo dobrze podkręca
migdałowy posmak.
Składniki (10 dużych lub 15 średnich muffinek):200 g
mąki pszennej125 g jąder z pestek
moreli (słodkich! patrz: wstęp, można zastąpić
migdałami)150 g
cukru150 g obranej
marchwi (ok. 2 szt.)70 g obranej
pietruszki (1 szt.)80 g
rodzynek170 g
maślanki lub
kefiru3
jaja75 ml
oleju1 łyżeczka
cynamonu1,5 łyżeczki
sody oczyszczonejPestki
moreli włóż do malaksera i pokrusz na drobne kawałki (nie na
mąkę).Do miski wlej
maślankę,
olej i wbij
jajka. Zmiksuj z
cukrem. Dodaj przesianą
mąkę z
sodą, rozdrobnione pestki,
rodzynki i pobieżnie wymieszaj.Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości foremek wyłożonych papilotkami (użyłam silikonowych).W zależności od wielkości muffin piecz przez około 20-30 minut w 180°C (do suchego patyczka).
Related PostsBiscotti di Prato (cantucci)Szybkie i łatwe ciasto ze
śliwkamiBabka na
winie musującymMuffinki „murzynki” z
żurawinąMurzynek z
makiem i
suszonymi śliwkami