Wykonanie
Sezon na
śliwki kojarzy mi się z początkiem jesieni, momentami, kiedy
słoneczne światło za oknem sugeruje wysokie temperatury, ale coraz chłodniejszy wiatr niesie ze sobą północny aromat nadchodzących przymrozków. Niedługo liście zapłoną żółcią i czerwienią, a spacerom towarzyszyć będzie charakterystyczny szelest pod stopami.Astronomiczna jesień rozpocznie się za około 3 tygodnie, jednak jej widmo już kładzie się cieniem na ostatnich letnich chwilach. Aby zostały ze mną na dłużej, zaczęłam intensywnie przetwarzać
śliwki na powidła (przepisy pojawią się wkrótce).Tymczasem zachęcam Was do wypróbowania ekspresowego i bardzo prostego w wykonaniu ciasta ze
śliwkami. Upiekłam je w formie o wymiarach 25×35 cm i przyjęło ono 30 dag
śliwek. Jako że ciasto ładnie rośnie, polecam wylać je cieńszą warstwą na większą blaszkę i ułożyć na nim więcej
owoców. Będzie jeszcze lepsze!
Składniki :250 ml
maślanki150 ml
oleju rzepakowego2
jaja300 g
mąki pszennej120 g
cukru2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu300 g wypestkowanych
śliwek (węgierki)
cukier puder do posypaniaCiasto robi się tak łatwo jak muffiny – w jednym naczyniu połącz mokre składniki:
maślankę,
olej i
jajka, do drugiego natomiast przesiej suche:
mąkę z
sodą i
cynamonem,
cukier. Następnie połącz je ze sobą, mieszając krótko np. widelcem – mikser jest zbędny.Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce rozprowadź ciasto, po czym ułóż na wierzchu (rozcięciami ku górze) wypestkowane
śliwki.Piecz przez około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Sprawdź patyczkiem. Po ostudzeniu posyp
cukrem pudrem.
Zmodyfikowałam przepis z Moich WypiekówRelated PostsBabka na
winie musującymMuffiny
marchewkowo-
pietruszkowe z jądrami z pestek
moreliMurzynek z
makiem i
suszonymi śliwkamiMuffinki „murzynki” z
żurawinąRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
serem