Wykonanie
Ja to mam refleks szachistki – przegapiłam sezon na
porzeczki, przepisów żadnych na jakieś potrawy z
bobem nie podałam, bo
bób to najbardziej lubię prosto z
wody i prosto do dzioba 😉 Udało mi się jednak skubnąć od Mamy trochę
jagód (zwanych inaczej jako czarne
borówki) i upiekłam z nimi babeczki.Przepis na muffiny
jagodowe znalazłam na blogu Moje wypieki (poddałam go lekkim modyfikacjom). Są takie, jak autorka zapowiadała – mięciutkie i wilgotne, lecz czegoś im brakowało, więc gdy piekłam je ponownie, dodałam do nich skórki otartej z
cytryny. Są bardzo smaczne, idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek.
Składniki (9 dużych lub 12 średnich muffinek):300 g
mąki pszennej1,5 płaskiej łyżeczki
sody oczyszczonej100 g
cukru1 roztrzepane
jajko190 ml
maślanki125 ml
olejuskórka otarta z
cytryny (bio!)150 g świeżych lub mrożonych
jagódProcedura wykonania jest standardowa, jak to przy muffinach.Do jednego naczynia przesiej
mąkę z
sodą, wsyp
cukier. W drugim połącz
jajko,
maślankę, skórkę otartą z
cytryny i
olej, następnie wlej miksturę do składników suchych i wymieszaj (niespecjalnie dokładnie).Ciasto będzie dość gęste i gumowate. Istnieje ewentualność, że trzeba będzie dodać chlust
maślanki. Na koniec wmieszaj w masę
jagody i przełóż do foremek (wyłożonych papilotkami lub silikonowych).Piecz przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC.
Related PostsBabka na
winie musującymMuffinki „murzynki” z
żurawinąMuffiny
marchewkowo-
pietruszkowe z jądrami z pestek
moreliRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremSzybkie i łatwe ciasto ze
śliwkami