Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 1
jajko- 2
żółtka- 1/2kg
mąki pszennej- 1 łyżeczka
soli- ok. 1 szklanka
wody w temp. pokojowej- 50g miękkiego
masła*na farsz- 60g
suszonych grzybów- 2 małe
cebule- 2 łyżki
masła- kilka łyżek
bułki tartej-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Grzyby zalewamy
wodą i odstawiamy na co najmniej 2 godz. Po tym czasie gotujemy, aż zmiękną. Następnie drobno je kroimy lub mielimy w maszynce.
Cebule drobno siekamy i podsmażamy na
maśle. Na końcu mieszamy
grzyby z
cebulą i taką ilością
bułki tartej, by farsz przyjął zbitą konsystencje (
bułka ma wchłonąć nadmiar płynu), przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.2. Do miski wsypujemy
mąkę,
sól, dodajemy
masło i rozcieramy palcami. Wbijamy
jajko,
żółtko, stopniowo dolewamy
wodę, ciągle wyrabiamy ręką, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto, odstawiamy na 15 min.3. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy równe kwadraty, na środku każdego kładziemy odrobinę farszu i zlepiamy boki, tak by powstał trójkąt. Następnie dwa końce zlepiamy, aby powstała obrączka (uszko powinno pionowo stać). Gotowe gotujemy w osolonej wodzie. Jeśli chcemy je przechowywać w lodówce warto po ugotowaniu wymieszać z odrobiną
oleju, by się nie skleiły.