ßßß Cookit - przepis na Uszka oraz pierogi z kapustą i grzybami

Uszka oraz pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Właśnie rozpoczęła się u mnie produkcja uszek i pierogów, wylądują w zamrażarce i będą tam leżeć i czekać do Wigilii.
Składniki:
Uszka
150 g grzybów suszonych
1 mała cebulka
sól, pieprz
woda
masło (łyżka)
0,5 kg kapusty
kilka grzybów suszonych
1 mała cebulka
sól
masło
Ciasto na pierogi:
0,5 g mąki pszennej (koszalińska)
szklanka wody
sól szczypta
jajko
Przygotowanie:
Szykujemy dwa garnuszki w jednym gotujemy grzyby (woda ma być posolona), w drugiej gotujemy kapustę z grzybami. K apustę gotujemy do miękkości około godziny, a grzyby 30 minut. Grzyby ugotują się pierwsze więc przekładamy je na sitko i czekamy aż obciekną, w tym czasie kroimy cebulkę i szklimy ją na maśle. Szykujemy maszynkę do mielenia, wrzucamy grzyby z połową cebuli. Gdy kapusta się ugotuje przekładamy ją na sitko, dalej zajmujemy się grzybami, skręcone przekładamy na lekko rozgrzaną patelnie z masłem i obsmażamy przez chwilę. Przekładamy do miseczki. Następnie mielimy kapustę z cebulą i również obsmażamy na maśle, jakieś 10-15 minut aż kapusta odparuje. Szykujemy ciasto. Robimy kopiec z mąki w środku formujemy nożem ,,gniazdko'' wbijamy jajko, solimy i wlewamy trochę wody, zagniatamy początkowo nożem, stopniowo dodając wodę, następnie zagniatamy rękoma aż do momentu gdy uzyskamy zwarte, elastyczne i jednolite ciasto. Formujemy je w kulę, odkrawamy po kawałku robimy z niego wałki kroimy na kawałki jak do kopytek i wałkujemy na okrągłe placki lub robimy jeden duży placek i szklankami koła. Zaczynamy od uszek więc pierwsze placki muszą być mniejsze, do pierogów z kapustą robimy większe. Nakładamy odpowiedni farsz zaklejamy i wkładamy do zamrażarki lub jeśli robicie to w dzień Wigilii gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, od momentu wypłynięcia gotujemy 3 minuty. Podajemy polane roztopionym masłem. Smacznego
Pierogi wigilijne
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2014/12/uszka-oraz-pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html