ßßß Cookit - przepis na Uszka wigilijne z grzybami + film

Uszka wigilijne z grzybami + film

nazwa

Wykonanie

Uszka z grzybami to jeden z niezbędnych elementów kolacji wigilijnej. Podane z czerwonym barszczem smakują wyjątkowo smacznie. W moim domu uszka na wigilię przygotowuję z grzybami lub z grzybami i kapustą. Obie wersje smakują równie dobrze a ich przygotowanie nie przysparza większych trudności.
składniki na 30 uszek
ciasto
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki gorącej wody
1 jajko
farsz
200 g suszonych grzybów
1 cebula
3-4 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 łyżki masła
czarny pieprz mielony
sól
przepis
Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy około 2 godziny .
Wymoczone grzyby doprawiamy solą i gotujemy w tej samej wodzie w której się moczyły do miękkości, a następnie odcedzamy ( wody z grzybów nie wylewamy, może nam się przydać np. do barszczu ).
Odcedzone grzyby i cebulę drobno siekamy.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę i posiekane grzyby. Dodajemy bułkę tartą i całość mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą.
Do przestudzonego farszu wbijamy jajko i całość mieszamy aby uzyskać spoistą masę.
Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy jajko, dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto .
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i literatką lub kieliszkiem wykrawamy z niego kółka. Na środek każdego kółka łyżeczką nakładamy porcję farszu, koło zlepiamy jak na pierogi, po czym złączamy dwa przeciwległe końce i formujemy uszka.
Uszka wrzucamy na osolony wrzątek , gdy wypłyną wyjmujemy łyżką cedzakową.
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2013/12/uszka-wigilijne-z-grzybami-film.html