Wykonanie
Uszka z
grzybami to jeden z niezbędnych elementów kolacji wigilijnej. Podane z czerwonym barszczem smakują wyjątkowo smacznie. W moim domu uszka na wigilię przygotowuję z
grzybami lub z
grzybami i
kapustą. Obie wersje smakują równie dobrze a ich przygotowanie nie przysparza większych trudności.
składniki na 30 uszekciasto2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki gorącej
wody1
jajkofarsz200 g
suszonych grzybów1
cebula3-4 łyżki
bułki tartej1
jajko2 łyżki
masłaczarny pieprz mielony
sólprzepis
Suszone grzyby zalewamy zimną
wodą i moczymy około 2 godziny .Wymoczone
grzyby doprawiamy
solą i gotujemy w tej samej wodzie w której się moczyły do miękkości, a następnie odcedzamy (
wody z
grzybów nie wylewamy, może nam się przydać np. do barszczu ).Odcedzone
grzyby i
cebulę drobno siekamy.Na rozgrzanym
maśle podsmażamy
cebulę i posiekane
grzyby. Dodajemy
bułkę tartą i całość mieszamy, doprawiamy
pieprzem i
solą.Do przestudzonego farszu wbijamy
jajko i całość mieszamy aby uzyskać spoistą masę.Na stolnicę wsypujemy przesianą
mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy
jajko, dolewamy gorącą
wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto .Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i literatką lub kieliszkiem wykrawamy z niego kółka. Na środek każdego kółka łyżeczką nakładamy porcję farszu, koło zlepiamy jak na pierogi, po czym złączamy dwa przeciwległe końce i formujemy uszka.Uszka wrzucamy na osolony wrzątek , gdy wypłyną wyjmujemy łyżką cedzakową.