ßßß Cookit - przepis na USZKA WIGILIJNE

USZKA WIGILIJNE

nazwa

Wykonanie

Wigilijne uszka zawsze przygotowuje przy okazji lepienia pierogów, ponieważ używam tego samego ciasta zarówno do pierogów jak i uszek, a i farsz jest ten sam. Poza tym można je przygotować nieco wcześniej i zamrozić. A gdy nadejdzie Wigilia wrzucam na gotującą się wodę. I już są gotowe do podania z barszczem.
Ciasto
50 dag mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
około szklanki ciepłej przegotowanej wody (dodajemy tyle wody ile zabierze mąka)
sól
Farsz
10 dag suszonych grzybów
2 łyżki masła
1 cebul
sól, pierz
PRZYGOTOWANIE
Farsz
Grzyby płuczemy następnie zalewamy letnią przegotowaną wodą i odstawiamy na 2 godziny. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Po ostudzeniu drobno siekamy. Drobno pokrojona cebulkę dusimy na maśle, dodajemy posiekane grzybki, solimy i doprawiamy do smaku.
Ciasto
Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nakładamy farsz na ciasto i lepimy uszka.
Innym sposobem na lepienie uszek jest wykrojenie z ciasta małych krążków np. małą szklanką lub kieliszkiem, na środek nakładamy farsz, lepimy uszka tak jak pierogi następnie z pierożka sklejamy oba rogi ciasta, i lekko wywijamy górną części uszka.
Gotujemy w osolonej wodzie około 3 min od wypłynięcia.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2013/12/uszka-wigilijne.html