Wykonanie
Wigilijne uszka zawsze przygotowuje przy okazji lepienia pierogów, ponieważ używam tego samego ciasta zarówno do pierogów jak i uszek, a i farsz jest ten sam. Poza tym można je przygotować nieco wcześniej i zamrozić. A gdy nadejdzie Wigilia wrzucam na gotującą się
wodę. I już są gotowe do podania z barszczem.
Ciasto50 dag
mąki pszennej1
jajko2 łyżki
olejuokoło szklanki ciepłej przegotowanej
wody (dodajemy tyle
wody ile zabierze
mąka)
sólFarsz10 dag
suszonych grzybów2 łyżki
masła1
cebulsól, pierzPRZYGOTOWANIEFarsz
Grzyby płuczemy następnie zalewamy letnią przegotowaną
wodą i odstawiamy na 2 godziny. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Po ostudzeniu drobno siekamy. Drobno pokrojona
cebulkę dusimy na
maśle, dodajemy posiekane
grzybki, solimy i doprawiamy do smaku.CiastoWszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nakładamy farsz na ciasto i lepimy uszka.Innym sposobem na lepienie uszek jest wykrojenie z ciasta małych krążków np. małą szklanką lub kieliszkiem, na środek nakładamy farsz, lepimy uszka tak jak pierogi następnie z pierożka sklejamy oba rogi ciasta, i lekko wywijamy górną części uszka.Gotujemy w osolonej wodzie około 3 min od wypłynięcia.