Wykonanie
Potrawa kuchni ukraińskiej -- pierogi z
ziemniakami i
suszonymi grzybami.Bardzo byłam ich ciekawa.
Suszone grzyby i
ziemniaki ? to może dobrze smakować ?Okazało się, że może i to bardzo,a co ciekawe, każdego dnia smakuje inaczej.Pierwszego, świeżo wyjęte z
wody, przypominają kotlety ziemniaczane z
sosem grzybowym,a każdego następnego dnia, coraz bardziej dominuje smak
grzybów,upodabniają się do uszek wigilijnych.
Składniki:ciasto3 szklanki
mąki ( użyłam tortowej )1 szklanka ciepłej
wody1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
oleju1
jajko ( opcjonalnie )farsz6
ziemniaków średniej wielkości100 g
suszonych grzybów2
cebuleSposób wykonania:
Mąkę przesiać na stolicę. Na środku zrobić "dołek", dodać
jajko,
sól i
olej. Powoli mieszać ręką, stopniowo dolewając
wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut.
Ziemniaki ugotować. Przestudzić. ugnieść tłuczkiem lub przepuścić przez praskę do
ziemniaków.
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut, następnie gotować ok. 10 minut. Odcedzić i pokroić w kostkę ( ja przekręciłam przez maszynkę ).
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
maśle lub
oleju.
Grzyby i
cebulę dodać do
ziemniaków i wymieszać. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Ciasto cienko rozwałkować, wycinać z niego koła o średnicy szklanki. Na środek każdego nakładać łyżeczkę farszu. Brzegi pierogów dobrze zlepić.Tak przygotowane pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Zamieszać. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na wierzch.Podawać ze skwarkami lub roztopionym
masłem.Smacznego :)