ßßß Cookit - przepis na Pierogi ukraińskie

Pierogi ukraińskie

nazwa

Wykonanie

Potrawa kuchni ukraińskiej -
- pierogi z ziemniakami i suszonymi grzybami.
Bardzo byłam ich ciekawa.
Suszone grzyby i ziemniaki ? to może dobrze smakować ?
Okazało się, że może i to bardzo,
a co ciekawe, każdego dnia smakuje inaczej.
Pierwszego, świeżo wyjęte z wody, przypominają kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym,
a każdego następnego dnia, coraz bardziej dominuje smak grzybów,
upodabniają się do uszek wigilijnych.
Składniki:
ciasto
3 szklanki mąki ( użyłam tortowej )
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 jajko ( opcjonalnie )
farsz
6 ziemniaków średniej wielkości
100 g suszonych grzybów
2 cebule
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać na stolicę. Na środku zrobić "dołek", dodać jajko, sól i olej. Powoli mieszać ręką, stopniowo dolewając wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut.
Ziemniaki ugotować. Przestudzić. ugnieść tłuczkiem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut, następnie gotować ok. 10 minut. Odcedzić i pokroić w kostkę ( ja przekręciłam przez maszynkę ).
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle lub oleju.
Grzyby i cebulę dodać do ziemniaków i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać z niego koła o średnicy szklanki. Na środek każdego nakładać łyżeczkę farszu. Brzegi pierogów dobrze zlepić.
Tak przygotowane pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Zamieszać. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na wierzch.
Podawać ze skwarkami lub roztopionym masłem.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/10/Pierogi-ukrainskie.html